Pieczone ziemniaki hasselback. Przepis na ziemniaki "harmonijkowe"
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pieczone ziemniaki Hasselback po raz pierwszy zaserwowano ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken. Od tego czasu ziemniaki w formie "harmonijki" zdobyły ogromną popularność na całym świecie. Aby je przygotować, należy ponacinać ziemniaki na bardzo cienkie plasterki, pozostawiając nierozcięty spód. Jak to zrobić, wyjaśniamy poniżej. Dzięki takiemu przygotowaniu ziemniaki rozchylają się podczas pieczenia, a ich plasterki stają się chrupiące jak chipsy.
Do czego podać ziemniaki hasselback
Ziemniaki z Hassleback to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs lub samodzielna przekąską podana z ziołowym jogurtem. Spójrz na zdjęcie i zobacz, jak łatwo natniesz ziemniaki, by przyrządzić je w styli hasselback.
Sprytnie!
Ziemniaki w stylu hasselback najłatwiej pokroić, umieszczając je między dwoma pałeczkami do ryżu. Pałeczki ograniczają cięcie ziemniaka. W ten sposób nigdy nie przetniemy ziemniaka do końca i uzyskamy zgrabną harmonijkę.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki świeżego tymianku lub macierzanki
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2–3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!
- Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz tymiankiem i piec przez 20-25 minut.
- Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałym olejem, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut. Podawać gorące.