Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier

Makowiec na święta
Autor: Shutterstock Makowiec - tradycyjny świąteczny deser.
łatwy
30 min
4

Wśród ciast i świątecznych wypieków na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca. Mak według staropolskiej tradycji symbolizuje dostatek. Przed wami przepis na pyszny, klasyczny makowiec z lukrem.

SKŁADNIKI

  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży suchych
  • ¼ szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • puszka gotowej masy makowej
  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju
  •  
  • Składniki na lukier:
  •  
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku.
  • Po ok. 10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę.
  • Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta.
  • Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę.
  • Kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż wyrośnie. 
  • Smarujemy górną powierzchnię pędzlem zanurzonym w oleju.
  • Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 40-45 minut.
  • Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.