Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier
2021-12-14
łatwy
30 min
4
Wśród ciast i świątecznych wypieków na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca. Mak według staropolskiej tradycji symbolizuje dostatek. Przed wami przepis na pyszny, klasyczny makowiec z lukrem.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 60 g masła
- 2 jajka
- 10 g drożdży suchych
- ¼ szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- puszka gotowej masy makowej
- 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju
- Składniki na lukier:
- 10 dag cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku.
- Po ok. 10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę.
- Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta.
- Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę.
- Kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż wyrośnie.
- Smarujemy górną powierzchnię pędzlem zanurzonym w oleju.
- Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 40-45 minut.
- Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.
Beszamel - Jak zrobić makowiec