Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami
2023-11-24
łatwy
100 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kapusta z grochem na Wigilię musi być wyjątkowa w smaku. Jak zrobić tradycyjny groch z kapustą, by stał się świątecznym daniem numer jeden? Polecamy ten przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dag łuskanego grochu
- garść grzybów suszonych
- cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie (w niewielkiej ilości), ok. 30 minut, posolić pod koniec gotowania. Ziarenka grochu mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Wodę odlać.
- Grzyby namoczyć przez kilka godzin.
- Cebulę zrumienić na oleju.
- Kapustę wypłukać (nie może być za kwaśna), dobrze odcisnąć, pokroić.
- Kapustę dodać do cebuli. Dolać wodę, przyprawy, grzyby i gotować przez około godzinę.
- Połączyć kapustę z grochem i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis,
Wigilijny groch z kapustą i rybą oraz
Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:
Moczka - tradycyjna zupa piernikowa,
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz
Zobacz naszą galerię z przepisami: Co zrobić z kapusty kiszonej? 10 przepisów na potrawy z kiszoną kapustą