Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Świąteczny piernik
Autor: Shutterstock Świąteczny piernik nie jest trudny w przygotowaniu.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Świąteczny piernik to obowiązkowy element bożonarodzeniowego menu. W Polsce przysmak ten pojawił się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.  Dziś piernik lub pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jak zrobić doskonały świąteczny piernik na Boże Narodzenie?

Przyprawa to podstawa

Smak i aromat świątecznego piernika jest jedyny w swoim rodzaju, dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw dodanych do ciasta. Przyprawę do piernika można kupić oczywiści gotową, ale można ją również samodzielnie przygotować mieszając w odpowiednich proporcjach przyprawy korzenne, m.in. cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i pieprz. Aby poznać dokładne proporcje i rodzaje przypraw, które gwarantują niesamowity aromat świątecznego piernika zapraszamy do artykułu Domowa przyprawa do piernika - przepis, jak zrobić

Przepis na świąteczny piernik

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę należy roztopić i ostudzić.
  • Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika – cały czas mieszając.
  • Na końcu dodać powidła śliwkowe i wszystko wymieszać.
  • Cienkim strumieniem wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, jednocześnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
  • Ostudzony piernik można polać polewą czekoladową (gotową, kupioną w sklepie lub po prostu kilkoma tabliczkami czekolady rozpuszczonymi w garnku z odrobiną mleka).
  • Piernik można przełożyć także powidłami śliwkowymi lub polać domowym lukrem. Jak zrobić domowy lukier?
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej