Ekspresowa kiszona kapusta. Gotowa w kilka dni dzięki prostej metodzie
2023-02-08
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Polubiłam bardzo tę metodę, bo dzięki niej mogę sobie przygotować kiszoną kapustę niemal w każdej chwili. Lubię domowe kiszonki, ale nie mam zbyt wiele miejsca na ich przechowywanie. Taka błyskawiczna kiszona kapusta, gotowa w 3 dni od nastawienia rozwiązuje zupełnie ten problem.
SKŁADNIKI
- 2 kg kapusty
- 2 marchewki
- 0,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z solą, zielem i liśćmi laurowymi, a następnie wystudzić.
- Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z kapustą.
- Czyste wyparzone słoiki wypełnić kapustą z marchewką, dokładnie ubić warzywa i zalać solanką.
- Odstawić w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze. Po 2 dniach przestawić do lodówki.
- Po kolejnej dobie kapusta jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?