Ekspresowa kiszona kapusta. Gotowa w kilka dni dzięki prostej metodzie

Kapusta kiszona w solance
Autor: Shutterstock Kapusta kiszona w solance gotowa jest już po 3 dniach.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Polubiłam bardzo tę metodę, bo dzięki niej mogę sobie przygotować kiszoną kapustę niemal w każdej chwili. Lubię domowe kiszonki, ale nie mam zbyt wiele miejsca na ich przechowywanie. Taka błyskawiczna kiszona kapusta, gotowa w 3 dni od nastawienia rozwiązuje zupełnie ten problem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z solą, zielem i liśćmi laurowymi, a następnie wystudzić.
  • Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z kapustą.
  • Czyste wyparzone słoiki wypełnić kapustą z marchewką, dokładnie ubić warzywa i zalać solanką.
  • Odstawić w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze. Po 2 dniach przestawić do lodówki.
  • Po kolejnej dobie kapusta jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty kiszonej? 10 przepisów na potrawy z kiszoną kapustą

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej