Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

2020-02-28
Szwedzkie pierogi - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym
Autor: Shutterstock Szwedzkie pierogi ne przypominają w ogóle pierogów.
łatwy
60 min
4

Szwedzkie pierogi nie przypominają polskich przysmaków. Są to po prostu paluchy z ciasta drożdżowego obficie wypełnione farszem z pieczarek i cebuli. Świetnie pasują do czerwonego barszczu.

Składniki

2 szklanki mąki

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 żółtko

1 szklanka mleka

0,5 kostki masła

sól

białko

czarnuszka

Farsz:

1 kg pieczarek

2 cebule

ostra papryka

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić.

Masło rozpuścić i odstawić. Żółtko rozmącić i wymieszać z rozczynem, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.

Na koniec do ciasta dodać roztopione masło i dokładnie je wyrobić. Gdy będzie gładkie i elastyczne, przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.

Cebule i pieczarki obrać , drobno pokroić, usmażyć na maśle, dokładnie odparować płyn. Przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.

Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować dość cienko na prostokąt odpowiadający długości blachy, po czym podzielić go na prostokąty o szerokości 10 cm.

Na każdym kawałku ułożyć wzdłuż sporą porcję farszu i skleić ciasto wzdłuż dłuższych boków. Paluchy ułożyć na blaszce zostawiając spore rozstępy między nimi.

Wierzchy paluchów posmarować rozmąconym białkiem i posypać ziarnami czarnuszki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około pół godziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska