Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym
2022-05-12
łatwy
60 min
4
Dieta wegetariańska
Szwedzkie pierogi nie przypominają polskich przysmaków. Są to po prostu paluchy z ciasta drożdżowego obficie wypełnione farszem z pieczarek i cebuli. Świetnie pasują do czerwonego barszczu.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
- sól
- białko
- czarnuszka
- Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
ostra papryka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić.
- Masło rozpuścić i odstawić. Żółtko rozmącić i wymieszać z rozczynem, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
- Na koniec do ciasta dodać roztopione masło i dokładnie je wyrobić. Gdy będzie gładkie i elastyczne, przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
- Cebule i pieczarki obrać , drobno pokroić, usmażyć na maśle, dokładnie odparować płyn. Przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.
- Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować dość cienko na prostokąt odpowiadający długości blachy, po czym podzielić go na prostokąty o szerokości 10 cm.
- Na każdym kawałku ułożyć wzdłuż sporą porcję farszu i skleić ciasto wzdłuż dłuższych boków. Paluchy ułożyć na blaszce zostawiając spore rozstępy między nimi.
- Wierzchy paluchów posmarować rozmąconym białkiem i posypać ziarnami czarnuszki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około pół godziny.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego