Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

Szwedzkie pierogi
Autor: Shutteratock Pierogi w wersji szwedzkiej bardziej przypominają nadziewane paluszki.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Szwedzkie pierogi nie przypominają polskich przysmaków. Są to po prostu paluchy z ciasta drożdżowego obficie wypełnione farszem z pieczarek i cebuli. Świetnie pasują do czerwonego barszczu.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła
  • sól
  • białko
  • czarnuszka
  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule

    ostra papryka

    sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić.
  • Masło rozpuścić i odstawić. Żółtko rozmącić i wymieszać z rozczynem, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
  • Na koniec do ciasta dodać roztopione masło i dokładnie je wyrobić. Gdy będzie gładkie i elastyczne, przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  • Cebule i pieczarki obrać , drobno pokroić, usmażyć na maśle, dokładnie odparować płyn. Przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.
  • Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować dość cienko na prostokąt odpowiadający długości blachy, po czym podzielić go na prostokąty o szerokości 10 cm.
  • Na każdym kawałku ułożyć wzdłuż sporą porcję farszu i skleić ciasto wzdłuż dłuższych boków. Paluchy ułożyć na blaszce zostawiając spore rozstępy między nimi.
  • Wierzchy paluchów posmarować rozmąconym białkiem i posypać ziarnami czarnuszki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około pół godziny.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Galeria: 10 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami według naszych czytelników

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej