Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka
Autor: Shutterstock Sałatka Waldorf - z selerem, jabłkiem i piersią kurczaka - klasyka amerykańska
łatwy
15 min
4

Sałatka Waldorf w klasycznej wersji składa się z selera, jabłka i winogron.  Tutaj prezentujemy wersję z sałatą i piersią kurczaka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka, ale także jako lekki lunch. Sałatka Waldorf została wymyślona w nowojorskim hotelu Waldorf na otwarcie balu charytatywnego w 1893 r., obecne znana jest na całym świecie.

SKŁADNIKI

  • 2 garści mieszanki sałat (lub podartej na strzępki dowolnej sałaty)
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 4 pałki selera naciowego
  • 12 kulek winogron
  • 150 g piersi z indyka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Ugotować lub zgrillować, po ostygnięciu pokroić ją w paski.
  • Nieobrane jabłko przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w piórka i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.
  • Orzechy oczyścić rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni.
  • Pałki selera obrać z włókien i pokroić w paseczki. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Dodać sałatę.
  • Wszystkie składniki wymieszać z dresingiem z jogurtu, majonezu soli i pieprzu.