Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

2020-10-06
Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka
Autor: Shutterstock Sałatka Waldorf - z selerem, jabłkiem i piersią kurczaka - klasyka amerykańska
łatwy
15 min
4

Sałatka Waldorf w klasycznej wersji składa się z selera, jabłka i winogron.  Tutaj prezentujemy wersję z sałatą i piersią kurczaka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka, ale także jako lekki lunch. Sałatka Waldorf została wymyślona w nowojorskim hotelu Waldorf na otwarcie balu charytatywnego w 1893 r., obecne znana jest na całym świecie.

Składniki

2 garści mieszanki sałat (lub podartej na strzępki dowolnej sałaty)

1 średniej wielkości jabłko

4 pałki selera naciowego

12 kulek winogron

150 g piersi z indyka

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

sól

pieprz

garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Ugotować lub zgrillować, po ostygnięciu pokroić ją w paski.

Nieobrane jabłko przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w piórka i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.

Orzechy oczyścić rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni.

Pałki selera obrać z włókien i pokroić w paseczki. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Dodać sałatę.

Wszystkie składniki wymieszać z dresingiem z jogurtu, majonezu soli i pieprzu.