Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka Waldorf w klasycznej wersji składa się z selera, jabłka i winogron. Tutaj prezentujemy wersję z sałatą i piersią kurczaka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka, ale także jako lekki lunch. Sałatka Waldorf została wymyślona w nowojorskim hotelu Waldorf na otwarcie balu charytatywnego w 1893 r., obecne znana jest na całym świecie.
SKŁADNIKI
- 2 garści mieszanki sałat (lub podartej na strzępki dowolnej sałaty)
- 1 średniej wielkości jabłko
- 4 pałki selera naciowego
- 12 kulek winogron
- 150 g piersi z indyka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Ugotować lub zgrillować, po ostygnięciu pokroić ją w paski.
- Nieobrane jabłko przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w piórka i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.
- Orzechy oczyścić rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni.
- Pałki selera obrać z włókien i pokroić w paseczki. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Dodać sałatę.
- Wszystkie składniki wymieszać z dresingiem z jogurtu, majonezu soli i pieprzu.