Sałatka Waldorf - z piersią kurczaka

Sałatka Waldorf w klasycznej wersji składa się z selera, jabłka i winogron. Tutaj prezentujemy wersję z sałatą i piersią kurczaka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka, ale także jako lekki lunch. Sałatka Waldorf została wymyślona w nowojorskim hotelu Waldorf na otwarcie balu charytatywnego w 1893 r., obecne znana jest na całym świecie.
2 garści mieszanki sałat (lub podartej na strzępki dowolnej sałaty)
1 średniej wielkości jabłko
4 pałki selera naciowego
12 kulek winogron
150 g piersi z indyka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól
pieprz
garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Ugotować lub zgrillować, po ostygnięciu pokroić ją w paski.
Nieobrane jabłko przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w piórka i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.
Orzechy oczyścić rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni.
Pałki selera obrać z włókien i pokroić w paseczki. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Dodać sałatę.
Wszystkie składniki wymieszać z dresingiem z jogurtu, majonezu soli i pieprzu.