Orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami (bezmleczne)
Przepis na orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami możesz wykorzystać na deser lub śniadanie. Naleśniki są lekkie i bardzo pożywne. Najlepiej serwować je z syropem klonowym. Podajemy przepis na orkiszowe naleśniki w wersji bez mleka dla osób nietolerujących laktozy.
SKŁADNIKI
- 1,25 szklanka mleka sojowego wzbogaconego wapniem
- 2 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka cukru lub zamiennika cukru
- 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
- 1 szklanka świeżych borówek
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Syrop klonowy do polania naleśników (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wszystkie składniki z wyjątkiem borówek zmiksuj lub ubij rózgą na jednolite ciasto.
Kiedy w masie podczas ubijania pojawią się pęcherzyki powietrza, wylewaj na rozgrzaną teflonową patelnię niewielką ilość ciasta, formując okrąg o średnicy kilkunastu centymetrów.
Kiedy ciasto urośnie, na wierzch naleśnika wyłóż kilka borówek, a kiedy spód jest rumiany, za pomocą łopatki przewróć go i usmaż z drugiej strony.
Gotowe, ciepłe naleśniki polej syropem klonowym i posyp pozostałymi owocami borówki.