Orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami (bezmleczne)

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Naleśniki amerykańskie z borówkami
Autor: Shutterstock Bezmleczne naleśniki amerykańskie w swych puszystym wnętrzu skrywają soczyste borówki
łatwy
30 min
4

Przepis na orkiszowe naleśniki amerykańskie z borówkami  możesz wykorzystać na deser lub śniadanie. Naleśniki są lekkie i bardzo pożywne. Najlepiej serwować je z syropem klonowym. Podajemy przepis na orkiszowe naleśniki w wersji bez mleka dla osób nietolerujących laktozy.

SKŁADNIKI

  • 1,25 szklanka mleka sojowego wzbogaconego wapniem
  • 2 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru lub zamiennika cukru
  • 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • 1 szklanka świeżych borówek
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • Syrop klonowy do polania naleśników (opcjonalnie)
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wszystkie składniki z wyjątkiem borówek zmiksuj lub ubij rózgą na jednolite ciasto.

    Kiedy w masie podczas ubijania pojawią się pęcherzyki powietrza, wylewaj na rozgrzaną teflonową patelnię niewielką ilość ciasta, formując okrąg o średnicy kilkunastu centymetrów.

    Kiedy ciasto urośnie, na wierzch naleśnika  wyłóż kilka borówek, a kiedy spód jest rumiany, za pomocą łopatki przewróć go i usmaż z drugiej strony.

    Gotowe, ciepłe naleśniki polej syropem klonowym i posyp pozostałymi owocami borówki.

Dorota Kalita-Typa