Pączki z frytkownicy beztłuszczowej. Fit słodkość nie tylko na tłusty czwartek
Puszyste pączki z frytkownicy beztłuszczowej są pyszne i łatwe do zrobienia. Chociaż konsystencja ciasta i ich smak odbiegają nieco od tych tradycyjnych, warto sprawdzić ten przepis. Dzięki niemu osoby, które są na diecie, dbają o linię lub zdrowo się odżywiają, bez wyrzutów sumienia będą mogły zjeść pysznego pączka w tłusty czwartek.
Jak zrobić pączki we frytkownicy beztłuszczowej?
Najpierw przygotowuje się zaczyn drożdżowy, który dodaje się do mąki z solą i wraz z pozostałymi składnikami wyrabia się gładkie ciasto. Misę należy przykryć i odstawić na godzinę, aby ciasto wyrosło. Z ciasta formuje się kulki, odstawia do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecze we frytkownicy bez użycia dodatkowego tłuszczu w temperaturze 170 stopni. Gotowe pączki nadziewa się dżemem za pomocą strzykawki z grubą igłą lub szprycy cukierniczej.
Przepis na pączki z frytkownicy beztłuszczowej
- To łatwy przepis na pyszne i zdrowe pączki na tłusty czwartek.
- Przygotowanie ciasta, pieczenie i nadziewanie nie zajmuje wiele czasu, ale trzeba pamiętać, że jest to ciasto drożdżowe, które rządzi się swoimi prawami.
- Lista składników jest krótka. To produkty, które bez problemów można kupić w małym i dużym sklepie spożywczym.
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży. Zastąpi je jedno opakowanie drożdży suszonych. Trzeba dodać je do mąki i pozostałych składników, a następnie wyrobić ciasto.
- Składniki potrzebne do zrobienia ciasta na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko trzeba lekko podgrzać, a masło roztopić.
- Do nadziewania pączków można użyć dżemu, konfitury lub powideł.
- Pączki posypuje się cukrem, ale sprawdzi się też cukier puder oraz tradycyjny lukier i skórka pomarańczowa.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 25 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 szczypty soli
dodatkowo:- 30 g roztopionego masła
- dżem lub konfitura
- drobny cukier lub cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Wsypać cukier z prawdziwą wanilią i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać roztopione masło.
- Mąkę z solą przesiać do misy miksera. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 5 równych części. Uformować kulki, ułożyć na desce, przykryć i odstawić na 20 minut.
- Każdego pączka posmarować roztopionym masłem.
- Na dnie frytkownicy beztłuszczowej ułożyć papier do pieczenia, tak aby po ściankach swobodnie mogło krążyć powietrze. Włożyć pączki i piec 9 minut w temperaturze 170 stopni C.
- Upieczone pączki wyjąć. Za pomocą szprycy cukierniczej lub strzykawki z grubą igłą nadziać dżemem lub konfiturą. Jeszcze raz posmarować masłem i posypać cukrem.