Pączki z frytkownicy beztłuszczowej. Fit słodkość nie tylko na Tłusty Czwartek

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
5

Puszyste pączki z frytkownicy beztłuszczowej są pyszne i łatwe do zrobienia. Chociaż konsystencja ciasta i ich smak odbiegają nieco od tych tradycyjnych, warto sprawdzić ten przepis. Dzięki niemu osoby, które są na diecie, dbają o linię lub zdrowo się odżywiają, bez wyrzutów sumienia będą mogły zjeść pysznego pączka w Tłusty Czwartek.

Jak zrobić pączki we frytkownicy beztłuszczowej?

Najpierw przygotowuje się zaczyn drożdżowy, który dodaje się do mąki z solą i wraz z pozostałymi składnikami wyrabia się gładkie ciasto. Misę należy przykryć i odstawić na godzinę, aby ciasto wyrosło. Z ciasta formuje się kulki, odstawia do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecze we frytkownicy bez użycia dodatkowego tłuszczu w temperaturze 170 stopni. Gotowe pączki nadziewa się dżemem za pomocą strzykawki z grubą igłą lub szprycy cukierniczej.

Przepis na pączki z frytkownicy beztłuszczowej

  • To łatwy przepis na pyszne i zdrowe pączki na tłusty czwartek.
  • Przygotowanie ciasta, pieczenie i nadziewanie nie zajmuje wiele czasu, ale trzeba pamiętać, że jest to ciasto drożdżowe, które rządzi się swoimi prawami.
  • Lista składników jest krótka. To produkty, które bez problemów można kupić w małym i dużym sklepie spożywczym.
  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży. Zastąpi je jedno opakowanie drożdży suszonych. Trzeba dodać je do mąki i pozostałych składników, a następnie wyrobić ciasto.
  • Składniki potrzebne do zrobienia ciasta na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko trzeba lekko podgrzać, a masło roztopić.
  • Do nadziewania pączków można użyć dżemu, konfitury lub powideł.
  • Pączki posypuje się cukrem, ale sprawdzi się też cukier puder oraz tradycyjny lukier i skórka pomarańczowa.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 25 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 szczypty soli

  • dodatkowo:
  • 30 g roztopionego masła
  • dżem lub konfitura
  • drobny cukier lub cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Wsypać cukier z prawdziwą wanilią i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać roztopione masło.
  • Mąkę z solą przesiać do misy miksera. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 5 równych części. Uformować kulki, ułożyć na desce, przykryć i odstawić na 20 minut.
  • Każdego pączka posmarować roztopionym masłem.
  • Na dnie frytkownicy beztłuszczowej ułożyć papier do pieczenia, tak aby po ściankach swobodnie mogło krążyć powietrze. Włożyć pączki i piec 9 minut w temperaturze 170 stopni C.
  • Upieczone pączki wyjąć. Za pomocą szprycy cukierniczej lub strzykawki z grubą igłą nadziać dżemem lub konfiturą. Jeszcze raz posmarować masłem i posypać cukrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej