Codzienna surówka z sałaty masłowej do obiadu
2021-03-31
łatwy
10 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatę masłową zazwyczaj jadamy ze śmietaną albo sosem winegret. Jednak tym razem proponuję małą odmianę i nadanie codziennym, zwyczajnym listkom nieco orientalnego charakteru. Surówka z sałaty masłowej, urozmaicona maślanym awokado i odświeżającą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie z odrobiną chrupkiego sezamu i sojowym dressingiem.
SKŁADNIKI
- 1/2 sałaty masłowej
- 1 awokado
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka białego sezamu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście sałaty porwać (nie kroić) na mniejsze kawałki.
- Awokado obrać i pokroić w kostkę lub paski, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
- Z natki oberwać listki, pozostawić je w całości, nie siekać.
- Sos sojowy dokładnie wymieszać z olejem i wodą.
- Na półmisku ułożyć sałatę, wymieszać z awokado i listkami natki.
- Posypać ziarnami sezamu i polać dressingiem