Codzienna surówka z sałaty masłowej do obiadu

2021-03-31
Anna Szubińska
Surówka z sałaty masłowej do obiadu
Autor: Shutterstock Surówka z sałaty masłowej z sezamem i sosem sojowym.
łatwy
10 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatę masłową zazwyczaj jadamy ze śmietaną albo sosem winegret. Jednak tym razem proponuję małą odmianę i nadanie codziennym, zwyczajnym listkom nieco orientalnego charakteru. Surówka z sałaty masłowej, urozmaicona maślanym awokado i odświeżającą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie z odrobiną chrupkiego sezamu i sojowym dressingiem.

Składniki

1/2 sałaty masłowej

1 awokado

kilka gałązek natki pietruszki

1 łyżeczka białego sezamu

sok z cytryny

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżka oleju

2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Liście sałaty porwać (nie kroić) na mniejsze kawałki.

Awokado obrać i pokroić w kostkę lub paski, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. 

Z natki oberwać listki, pozostawić je w całości, nie siekać.

Sos sojowy dokładnie wymieszać z olejem i wodą.

Na półmisku ułożyć sałatę, wymieszać z awokado i listkami natki.

Posypać ziarnami sezamu i polać dressingiem