Codzienna surówka z sałaty masłowej do obiadu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatę masłową zazwyczaj jadamy ze śmietaną albo sosem winegret. Jednak tym razem proponuję małą odmianę i nadanie codziennym, zwyczajnym listkom nieco orientalnego charakteru. Surówka z sałaty masłowej, urozmaicona maślanym awokado i odświeżającą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie z odrobiną chrupkiego sezamu i sojowym dressingiem.
1/2 sałaty masłowej
1 awokado
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżeczka białego sezamu
sok z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Liście sałaty porwać (nie kroić) na mniejsze kawałki.
Awokado obrać i pokroić w kostkę lub paski, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
Z natki oberwać listki, pozostawić je w całości, nie siekać.
Sos sojowy dokładnie wymieszać z olejem i wodą.
Na półmisku ułożyć sałatę, wymieszać z awokado i listkami natki.
Posypać ziarnami sezamu i polać dressingiem