Na Boże Narodzenie szykuje ten francuski deser. Rodzina nie zostawia nawet okruchów

2025-12-08 14:30

W te święta zainspiruj się francuskimi smakami. Bûche de Noël to tradycyjny francuski deser, który pojawia się na bożonarodzeniowych stołach we Francji. Zaskocz swoich gości tym przepysznym ciastem w kształcie polana, a nie pożałujesz. Deser, który zachwyci każdego.

Na Boże Narodzenie szykuje ten francuski deser. Rodzina nie zostawia nawet okruchów

i

Autor: Olgabombologna/ Shutterstock
trudny
50 min
4

Francuski pomysł na święta. Stół wyglądać będzie obłędnie

Bûche de Noël to nic więcej jak rolada biszkoptowa lub musowe ciasto, które udekorowane jest w taki sposób, by przypominało polano drewna. To tradycyjny deser świąteczny nie tylko we Francji, ale również w Belgii, Szwajcarii czy Quebecu. 

Co ciekawe, początkowo była to prawdziwa kłoda drewna, która była spalana w wigilijny wieczór, by przynieść domowi szczęście na cały rok. Z czasem jednak prawdziwe drewno zastąpione zostało słodką wersją, czyli też ciastem w kształcie polana dekorowanym gałązkami, szyszkami i innymi dekoracjami z czekolady.

Czym jest Bûche de Noël? Tradycja, która zachwyca

W tradycyjnej wersji jest to biszkopt zawijany w roladę wypełniony klasycznie czekoladowym kremem maślanym i dekoracjami inspirowanymi lasem. Teraz jednak wiele cukierni przygotowuje je jako mus w silikonowych formach.

To naprawdę ciekawy pomysł na przepyszne ciasto świąteczne, które nie tylko obłędnie smakuje, ale również niesamowicie wygląda. Zaskocz najbliższych w te święta i przygotuj ciasto, jakiego jeszcze na twoim stole nie było. Wystarczy kilka składników.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 4 białka z jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • łyżka pomarańczowego aromatu
  • 2 łyżki pomarańczowego soku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 225 g francuskiego sera Neufchatel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem)
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)
  • 3/4 szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę)
  • niecała szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mączką kukurydzianą), można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej piekarnik do 190 st. C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.
  • W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek, dodaj mąkę i miksuj dalej na niskich obrotach.
  • W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując, aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat i sok pomarańczowy.
  • Przełóż masę z białek do żółtek. Rozłóż na przygotowanej blasze.
  • Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca.
  • Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę w rulon jak roladę.
  • Przygotuj masę. Zmiksuj ser Neufchatel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie.
  • W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę.
  • Do masy malinowej dodawaj po trochu śmietanę. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie.
  • Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu.
  • Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta. Połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”.
  • Przygotuj polewę. Podgrzej piekarnik do 220 st. C. W małym naczyniu rozmieszaj 1/2 szklanki cukru i mączkę kukurydzianą.
  • W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca.
  • Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut).
  • Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.
Redakcja
więcej...