Ciasto polano (bûche de Noël) - francuski bożonarodzeniowy deser

2021-03-29
Ciasto polano (bûche de Noël) - francuski bożonarodzeniowy deser
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto polano w kształcie gałęzi
trudny
50 min
4

Ciasto polano (bûche de Noël) to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Francuzi nie potrafią sobie bez niego wyobrazić Bożego Narodzenia. Wyglądem przypomina polano lub kłodę drewna. Jak zrobić ten świąteczny deser?

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 4 białka z jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • łyżka pomarańczowego aromatu
  • 2 łyżki pomarańczowego soku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 225 g francuskiego sera Neufchatel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem)
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)
  • 3/4 szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę)
  • niecała szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mączką kukurydzianą), można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej piekarnik do 190 st. C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.
  • W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek, dodaj mąkę i miksuj dalej na niskich obrotach.
  • W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując, aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat i sok pomarańczowy.
  • Przełóż masę z białek do żółtek. Rozłóż na przygotowanej blasze.
  • Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca.
  • Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę w rulon jak roladę.
  • Przygotuj masę. Zmiksuj ser Neufchatel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie.
  • W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę.
  • Do masy malinowej dodawaj po trochu śmietanę. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie.
  • Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu.
  • Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta. Połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”.
  • Przygotuj polewę. Podgrzej piekarnik do 220 st. C. W małym naczyniu rozmieszaj 1/2 szklanki cukru i mączkę kukurydzianą.
  • W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca.
  • Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut).
  • Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.