Na Boże Narodzenie szykuje ten francuski deser. Rodzina nie zostawia nawet okruchów
W te święta zainspiruj się francuskimi smakami. Bûche de Noël to tradycyjny francuski deser, który pojawia się na bożonarodzeniowych stołach we Francji. Zaskocz swoich gości tym przepysznym ciastem w kształcie polana, a nie pożałujesz. Deser, który zachwyci każdego.
i
Francuski pomysł na święta. Stół wyglądać będzie obłędnie
Bûche de Noël to nic więcej jak rolada biszkoptowa lub musowe ciasto, które udekorowane jest w taki sposób, by przypominało polano drewna. To tradycyjny deser świąteczny nie tylko we Francji, ale również w Belgii, Szwajcarii czy Quebecu.
Co ciekawe, początkowo była to prawdziwa kłoda drewna, która była spalana w wigilijny wieczór, by przynieść domowi szczęście na cały rok. Z czasem jednak prawdziwe drewno zastąpione zostało słodką wersją, czyli też ciastem w kształcie polana dekorowanym gałązkami, szyszkami i innymi dekoracjami z czekolady.
Czym jest Bûche de Noël? Tradycja, która zachwyca
W tradycyjnej wersji jest to biszkopt zawijany w roladę wypełniony klasycznie czekoladowym kremem maślanym i dekoracjami inspirowanymi lasem. Teraz jednak wiele cukierni przygotowuje je jako mus w silikonowych formach.
To naprawdę ciekawy pomysł na przepyszne ciasto świąteczne, które nie tylko obłędnie smakuje, ale również niesamowicie wygląda. Zaskocz najbliższych w te święta i przygotuj ciasto, jakiego jeszcze na twoim stole nie było. Wystarczy kilka składników.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 4 białka z jajek
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- łyżka pomarańczowego aromatu
- 2 łyżki pomarańczowego soku
- 2 łyżki cukru pudru
- 225 g francuskiego sera Neufchatel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem)
- 1/2 szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)
- 3/4 szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę)
- niecała szklanka cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mączką kukurydzianą), można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej piekarnik do 190 st. C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.
- W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek, dodaj mąkę i miksuj dalej na niskich obrotach.
- W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując, aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat i sok pomarańczowy.
- Przełóż masę z białek do żółtek. Rozłóż na przygotowanej blasze.
- Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca.
- Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę w rulon jak roladę.
- Przygotuj masę. Zmiksuj ser Neufchatel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie.
- W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę.
- Do masy malinowej dodawaj po trochu śmietanę. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie.
- Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu.
- Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta. Połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”.
- Przygotuj polewę. Podgrzej piekarnik do 220 st. C. W małym naczyniu rozmieszaj 1/2 szklanki cukru i mączkę kukurydzianą.
- W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca.
- Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut).
- Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.