Maślany krem do tortów w 5 minut: tylko 3 składniki!

2022-04-30
Maślany krem do tortów w 5 minut: tylko 3 składniki!
Autor: Shutterstock Maślany krem jest niezwykle plastyczny, a po schłodzeniu bardzo trwały
łatwy
5 min
4

Maślany krem do tortów można łatwo przygotować w zaledwie 5 minut. Wystarczą tylko 3 składniki i gotowe! Takim kremem śmiało można przekładać biszkoptowe placki, tynkować wysokie torty, czy tworzyć niesamowite dekoracje ze szprycy. 

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 100 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii lub innego aromatu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować i ostudzić.
  • Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.
  • Do wysokiej miski dodajemy masło, cukier, mleko i aromat wanilii lub inny.
  • Za pomocą miksera na niskich obrotach ubijamy wszystko przez 5 minut lub do chwili gdy masa stanie się gęsta, puszysta i kremowa w kolorze perłowym.
  • Takim kremem można przekładać każdy rodzaj tortu lub biszkoptu.
  • Aby krem zachował swój kształt, należy go schłodzić. W cieple będzie tajał, ze względu na wysoką zawartość masła. 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Najlepsze kremy do tortów, ciast i deserów