Maślany krem do tortów w 5 minut: tylko 3 składniki!
2022-04-30

łatwy
5 min
4
Maślany krem do tortów można łatwo przygotować w zaledwie 5 minut. Wystarczą tylko 3 składniki i gotowe! Takim kremem śmiało można przekładać biszkoptowe placki, tynkować wysokie torty, czy tworzyć niesamowite dekoracje ze szprycy.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 100 ml mleka
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować i ostudzić.
- Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.
- Do wysokiej miski dodajemy masło, cukier, mleko i aromat wanilii lub inny.
- Za pomocą miksera na niskich obrotach ubijamy wszystko przez 5 minut lub do chwili gdy masa stanie się gęsta, puszysta i kremowa w kolorze perłowym.
- Takim kremem można przekładać każdy rodzaj tortu lub biszkoptu.
- Aby krem zachował swój kształt, należy go schłodzić. W cieple będzie tajał, ze względu na wysoką zawartość masła.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?