Ciasto marchewkowe podaję tylko z tym kremem. Smakuje tak dobrze, że znika w okamgnieniu
Dieta wegetariańska
Ciasto marchewkowe to klasyk wśród słodkich wypieków. Jest pyszne, łatwe i pasuje na każdą okazję. Ten przepis warto zapisać, ponieważ tak dobrego ciasta z marchewki jeszcze nie jedliście. Jego sekretem jest obłędny krem, który idealnie komponuje się z tym domowym wypiekiem. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze ciasto marchewkowe z kremem.
Jakim kremem przełożyć ciasto marchewkowe?
Tajemnicą smaku ciasta marchewkowego upieczonego według tego prostego przepisu jest wyborny krem, którym się je przekłada. Idealnie łączy się z ciastem, tworząc doskonały duet smaków. Robi się go tylko z trzech produktów. Aby przygotować aksamitny krem do ciasta marchewkowego, potrzebne są serek mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder. Oba serki należy schłodzić w lodówce. Składniki trzeba miksować, aż połączą się w jednolity krem. Następnie przekłada się nim blaty ciasta marchewkowego i dekoruje wierzch.
Z czego zrobić ciasto marchewkowe z kremem?
Lista składników, które potrzebne są do upieczenia ciasta i zrobienia kremu, nie jest długa. Są nie niej proste i łatwo dostępne produkty. Można je kupić przez cały rok, dlatego ten wyśmienity słodki wypiek z marchewki sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej jednak smakuje jesienią i zimą. Ma przyjemny orzechowo-piernikowy aromat, który nęci kubki smakowe już w tracie pieczenia.
Co jest niezbędne, aby zrobić to wyborne ciasto marchewkowe z kremem? Lista potrzebnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki, z których robi się ciasto marchewkowe. Druga część to produkty do aksamitnego kremu.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?
Przepis na pełne smaku i aromatu ciasto marchewkowe przełożone kremem jest łatwy i nie wymaga długich godzin w kuchni. Należy jednak pamiętać, że ciasto z marchewki powinno całkowicie ostygnąć, aby można je było przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto marchewkowe z kremem? To łatwy i błyskawiczny przepis na najlepszy słodki wypiek na jesień.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z cukrami o olejem
- 3. krok – połączenie masy z mąką, startą marchewką i orzechami włoskimi
- 4. krok – upieczenie ciasta marchewkowego w piekarniku i ostudzenie go
- 5. krok – przygotowanie kremu i przełożenie nim ciasta
SKŁADNIKI
- ciasto marchewkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 5 jajek
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem:- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 g schłodzonego śmietankowego serka typu Almette
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.
- Jajka wbić do miski i wsypać cukier biały oraz trzcinowy. Ubić, aż powstanie puszysta i jasna masa.
- Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wlać olej. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Następnie odkroić wierzch i przekroić na dwa równe blaty. Wierzch można pokruszyć i wykorzystać do dekoracji ciasta.
- Przygotować krem. Do misy miksera przełożyć mascarpone i serek śmietankowy. Wsypać cukier puder i zmiksować na gładki i puszysty krem.
- Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu i przykryć drugim blatem. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Można udekorować okruszkami ciasta, cukrowymi marchewkami lub owocami.
- Podawać na deser na rożne okazje.