Ciasto marchewkowe podaję tylko z tym kremem. Smakuje tak dobrze, że znika w okamgnieniu

ciasto marchewkowe z kremem
Autor: Shutterstock Ciasto marchewkowe z kremem to hit. To najlepszy słodki wypiek na jesienny deser.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto marchewkowe to klasyk wśród słodkich wypieków. Jest pyszne, łatwe i pasuje na każdą okazję. Ten przepis warto zapisać, ponieważ tak dobrego ciasta z marchewki jeszcze nie jedliście. Jego sekretem jest obłędny krem, który idealnie komponuje się z tym domowym wypiekiem. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze ciasto marchewkowe z kremem.

Jakim kremem przełożyć ciasto marchewkowe?

Tajemnicą smaku ciasta marchewkowego upieczonego według tego prostego przepisu jest wyborny krem, którym się je przekłada. Idealnie łączy się z ciastem, tworząc doskonały duet smaków. Robi się go tylko z trzech produktów. Aby przygotować aksamitny krem do ciasta marchewkowego, potrzebne są serek mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder. Oba serki należy schłodzić w lodówce. Składniki trzeba miksować, aż połączą się w jednolity krem. Następnie przekłada się nim blaty ciasta marchewkowego i dekoruje wierzch.

Z czego zrobić ciasto marchewkowe z kremem?

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia ciasta i zrobienia kremu, nie jest długa. Są nie niej proste i łatwo dostępne produkty. Można je kupić przez cały rok, dlatego ten wyśmienity słodki wypiek z marchewki sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej jednak smakuje jesienią i zimą. Ma przyjemny orzechowo-piernikowy aromat, który nęci kubki smakowe już w tracie pieczenia.

Co jest niezbędne, aby zrobić to wyborne ciasto marchewkowe z kremem? Lista potrzebnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki, z których robi się ciasto marchewkowe. Druga część to produkty do aksamitnego kremu.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?

Przepis na pełne smaku i aromatu ciasto marchewkowe przełożone kremem jest łatwy i nie wymaga długich godzin w kuchni. Należy jednak pamiętać, że ciasto z marchewki powinno całkowicie ostygnąć, aby można je było przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto marchewkowe z kremem? To łatwy i błyskawiczny przepis na najlepszy słodki wypiek na jesień.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrami o olejem
  • 3. krok – połączenie masy z mąką, startą marchewką i orzechami włoskimi
  • 4. krok – upieczenie ciasta marchewkowego w piekarniku i ostudzenie go
  • 5. krok – przygotowanie kremu i przełożenie nim ciasta

SKŁADNIKI

  • ciasto marchewkowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • krem:
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 g schłodzonego śmietankowego serka typu Almette
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.
  • Jajka wbić do miski i wsypać cukier biały oraz trzcinowy. Ubić, aż powstanie puszysta i jasna masa.
  • Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wlać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Następnie odkroić wierzch i przekroić na dwa równe blaty. Wierzch można pokruszyć i wykorzystać do dekoracji ciasta.
  • Przygotować krem. Do misy miksera przełożyć mascarpone i serek śmietankowy. Wsypać cukier puder i zmiksować na gładki i puszysty krem.
  • Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu i przykryć drugim blatem. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Można udekorować okruszkami ciasta, cukrowymi marchewkami lub owocami.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej