Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Bez sałatki jarzynowej nie wyobrażamy sobie świąt ani rodzinnych uroczystości. To bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych polskich sałatek. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale w wersji bezjajecznej (bez majonezu), idealnej dla alergika!
SKŁADNIKI
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 2 duże ziemniaki (najlepiej Kolia lub inne sałatkowe)
- pół pora - tylko biała część
- puszka zielonego groszku lub cieciorki
- puszka kukurydzy
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 2 dojrzałe awokado
- łyżka oleju rzepakowego
- dwie szczypty czarnej soli (Kala Namak)
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj duże naczynie. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Wystudzone warzywa pokrój w kosteczkę i wsyp do naczynia.
- Pora przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój na cienkie paseczki. Ogórki i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę i groszek lub cieciorkę.
- Awokado będzie pełnić w sałatce rolę majonezu więc przekrój je na pół, okręć dookoła własnej osi i wyjmij pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju.
- Gotowy majonez dodaj do warzyw i wymieszaj wszystko, dosmaczając pieprzem i czarną solą, która nada sałatce jajeczny posmak.