Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika
Autor: Shutterstock Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika
łatwy
25 min
4

Bez sałatki jarzynowej nie wyobrażamy sobie świąt ani rodzinnych uroczystości. To bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych polskich sałatek. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale w wersji bezjajecznej (bez majonezu), idealnej dla alergika!

SKŁADNIKI

  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2 duże ziemniaki (najlepiej Kolia lub inne sałatkowe)
  • pół pora - tylko biała część
  • puszka zielonego groszku lub cieciorki
  • puszka kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 dojrzałe awokado
  • łyżka oleju rzepakowego
  • dwie szczypty czarnej soli (Kala Namak)
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj duże naczynie. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Wystudzone warzywa pokrój w kosteczkę i wsyp do naczynia.
  • Pora przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój na cienkie paseczki. Ogórki i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę i groszek lub cieciorkę.
  • Awokado będzie pełnić w sałatce rolę majonezu więc przekrój je na pół, okręć dookoła własnej osi i wyjmij pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju.
  • Gotowy majonez dodaj do warzyw i wymieszaj wszystko, dosmaczając pieprzem i czarną solą, która nada sałatce jajeczny posmak.
Dorota Kalita-Typa