Rosół na przeziębienie i grypę - jak ugotować?
2023-06-26
łatwy
75 min
4
Uzdrawiający antygrypowy rosół to jeden z prostych domowych sposobów na przeziębienie. Nasze babcie i mamy zawsze gotowały rosół, gdy ktoś w domu chorował i wiedziały, co robią. Jak ugotować rosół, który pomoże uporać się z chorobą? Oto sprawdzony przepis.
Rosół przyrządzony we właściwy sposób może nie tylko wzmocnić organizm i uchronić przed atakiem zarazków, ale przyspieszyć, i to znacznie, proces zdrowienia. To dlatego, że taka zupa jest bogata w białka, działające podobnie jak niektóre antybiotyki.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso dokładnie umyj, zalej 1,5 l wody, po ok. 15 min. dorzuć warzywa (cebulę i czosnek przedtem lekko podpraż na patelni.
- Dosyp przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu godzinę.
- Pod koniec gotowania dorzuć połowę natki (w całości).
- Drugą połowę drobno posiekaj i dorzucaj już na talerzu.
- Uwaga! Taki rosół nadaje się zarówno do jedzenia, razem z mięsem, jak i do popijania małymi łykami w ciągu dnia. Rosół na kurczaku również działa, ale słabiej. Najbardziej skuteczny jest rosół na prawdziwej wiejskiej kurze.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki