Rosół na przeziębienie i grypę - jak ugotować?

Rosół na przeziębienie i grypę - jak  ugotować?
Autor: Shutterstock Babcie i mamy zazwyczaj gotowały rosół, gdy któryś z domowników zaczynał chorować. Jak ugotować ozdrawiający rosół na przeziębienie i grypę?
łatwy
75 min
4

Uzdrawiający antygrypowy rosół to jeden z prostych domowych sposobów na przeziębienie. Nasze babcie i mamy zawsze gotowały rosół, gdy ktoś w domu chorował i wiedziały, co robią. Jak ugotować rosół, który pomoże uporać się z chorobą? Oto sprawdzony przepis.

Rosół przyrządzony we właściwy sposób może nie tylko wzmocnić organizm i uchronić przed atakiem zarazków, ale przyspieszyć, i to znacznie, proces zdrowienia. To dlatego, że taka zupa jest bogata w białka, działające podobnie jak niektóre antybiotyki.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kury (najlepiej wiejskiej)
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta chili
  • szczypta curry
  • szczypta czarnego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso dokładnie umyj, zalej 1,5 l wody, po ok. 15 min. dorzuć warzywa (cebulę i czosnek przedtem lekko podpraż na patelni.
  • Dosyp przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu godzinę.
  • Pod koniec gotowania dorzuć połowę natki (w całości).
  • Drugą połowę drobno posiekaj i dorzucaj już na talerzu.
  • Uwaga! Taki rosół nadaje się zarówno do jedzenia, razem z mięsem, jak i do popijania małymi łykami w ciągu dnia. Rosół na kurczaku również działa, ale słabiej. Najbardziej skuteczny jest rosół na prawdziwej wiejskiej kurze.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Bożena Stasiak
więcej