Ten dodatek zmienia zwykłe naleśniki w danie jak z włoskiej knajpy. A wystarczy to nadzienie

2025-12-18 9:37

Aromatyczne naleśniki we włoskim stylu. Ten smak zachwyca prostotą, którą pokochają miliony. Wytrawne śniadanie, brunch czy może lekka kolacja? Te naleśniki z ricottą i rozmarynem sprawdzą się na każdą okazję. A przygotujesz je w kilka chwil.

Ten dodatek zmienia zwykłe naleśniki w danie jak z włoskiej knajpy. A wystarczy to nadzienie

i

Autor: Usmee/ Shutterstock
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Na śniadanie, lunch czy kolację? Te naleśniki są uniwersalne

Naleśniki na wytrawnie to wspaniały sposób nie tylko na przepyszne śniadanie, ale również aromatyczny brunch czy lekką kolację. A jeśli lubimy słone smaki to te naleśniki sprawdzą się perfekcyjnie. Dzięki nadzieniu z ricottą i rozmarynem ich smak zachwyca, ale przy okazji nie są one bardzo ciężkie.

Tak przygotowane naleśniki to zaledwie chwila wolnego czasu, który naprawdę warto poświęcić chwilę czasu, by je przygotować. Smak i prostota przygotowania sprawiają, że są one naprawdę świetnym rozwiązaniem na najróżniejsze okazje.

Naleśniki na wytrawnie. Kilka ciekawych porad

Jeśli nie mamy pod ręką świeżego rozmarynu możemy również użyć suszonego. Tu jednak trzeba być ostrożnym, ponieważ suszony jest intensywniejszy niż świeży. Dlatego trzeba to zrobić trochę "na oko". Rozmaryn ma być wyczuwalny, ale nie całkowicie dominujący.

Jeśli chcemy, by smak naszych naleśników był bardziej wyrazisty możemy dodać do nadzienia startą skórkę cytryny. Ciekawym pomysłem będzie również posypanie naleśników pokruszonymi orzechami, by nadać im ciekawej tekstury.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy lub roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Do podania:
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • rukola

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy mąkę, mleko, jajka, oliwę i sól.
  • Kiedy ciasto będzie gładkie, odstawiamy na około 15 minut.
  • Rozgrzewamy patelnię i polewamy ją odrobiną tłuszczu.
  • Smażymy cieniutkie naleśniki.
  • W misce mieszamy ricottę, rozmaryn, czosnek, ser, sól i pieprz.
  • Nakładamy porcję nadzienia na każdy naleśnik i zwijamy je w ćwiartki lub rulony.
  • Jeśli chcemy możemy dodatkowo zapiec nasze naleśniki skroplone oliwą i polane odrobiną miodu w 180 stopniach przez 10 minut.
  • Podajemy posypane rukolą.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...