Aromatyczne naleśniki nadziewane masą ze skórki pomarańczowej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ta wersja naleśników jest niezwykle aromatyczna - po pierwsze za sprawa ciasta pachnącego wanilią i brandy, po drugie dzięki intensywnej, pomarańczowej masie na bazie skórki. Pyszne śniadanie w świątecznym klimacie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki brandy
- sól
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Nadzienie:
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, mleka, jajek i cukru waniliowego przygotować ciasto i odstawić na 1 godz.
- Po tym czasie dodać do ciasta szczyptę soli, wlać brandy i wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki.
- Skórkę pomarańczową utrzeć z masłem i cukrem, dodać likier i wymieszać.
- Naleśniki posmarować nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Zapiekać 15 min w temperaturze 190 st.C.