Aromatyczne naleśniki nadziewane masą ze skórki pomarańczowej

2021-03-29
Aromatyczne naleśniki nadziewane masą ze skórki pomarańczowej
Autor: Shutterstock Aromatyczne naleśniki nadziewane masą ze skórki pomarańczowej to eksplozja aromatów.
łatwy
30 min
4

Ta wersja naleśników jest niezwykle aromatyczna - po pierwsze za sprawa ciasta pachnącego wanilią i brandy, po drugie dzięki intensywnej, pomarańczowej masie na bazie skórki. Pyszne śniadanie w świątecznym klimacie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 łyżki brandy
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  •  
  • Nadzienie:
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, mleka, jajek i cukru waniliowego przygotować ciasto i odstawić na 1 godz.
  • Po tym czasie dodać do ciasta szczyptę soli, wlać brandy i wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki.
  • Skórkę pomarańczową utrzeć z masłem i cukrem, dodać likier i wymieszać.
  • Naleśniki posmarować nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  • Zapiekać 15 min w temperaturze 190 st.C.