Jarzynowa sałatka chrzanowa: przepis z charakterem - na święta i na co dzień!

Chrzanowa sałatka jarzynowa: przepis na święta i na co dzień!
Autor: thinkstockphotos.com Ostry chrzan znakomicie podkreśla smak klasycznej sałatki jarzynowej
łatwy
30 min
4

Jarzynowa sałatka chrzanowa to  alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej, która może pozytywnie zaskoczyć podczas świąt. Danie sprawdzi się również w ciągu roku - w końcu sałatki jarzynowe to kulinarny klasyk, uniwersalny i bardzo lubiany przez Polaków!

SKŁADNIKI

  • korzeń chrzanu
  • gotowane warzywa: 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 ziemniaki w mundurkach
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jaja na twardo
  • cebula
  • jabłko
  • puszka groszku
  • mały słoik majonezu
  • 100 ml gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, cukier, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przygotowania chrzanowej sałatki jarzynowej wybierz dorodne warzywa, umyj je i ugotuj.
  • Przestudzone jarzyny pokrój w kostkę i wymieszaj.
  • Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jabłko, jajka, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę oraz groszek.
  • Chrzan umyj, obierz, zetrzyj drobno, przelej wrzątkiem.
  • W garnku roztop masło, dodaj utarty chrzan i śmietanę, wymieszaj. Powinien powstać gęsty krem. Dodaj sok z cytryny, sól, cukier i ewentualnie pieprz do smaku.
  • Wszystko połącz, dodając majonez. Odstaw na noc do lodówki.