Jarzynowa sałatka chrzanowa: przepis z charakterem - na święta i na co dzień!
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Jarzynowa sałatka chrzanowa to alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej, która może pozytywnie zaskoczyć podczas świąt. Danie sprawdzi się również w ciągu roku - w końcu sałatki jarzynowe to kulinarny klasyk, uniwersalny i bardzo lubiany przez Polaków!
SKŁADNIKI
- korzeń chrzanu
- gotowane warzywa: 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 ziemniaki w mundurkach
- 4 ogórki kiszone
- 2 jaja na twardo
- cebula
- jabłko
- puszka groszku
- mały słoik majonezu
- 100 ml gęstej śmietany
- sok z cytryny
- łyżka masła
- sól, cukier, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przygotowania chrzanowej sałatki jarzynowej wybierz dorodne warzywa, umyj je i ugotuj.
- Przestudzone jarzyny pokrój w kostkę i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jabłko, jajka, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę oraz groszek.
- Chrzan umyj, obierz, zetrzyj drobno, przelej wrzątkiem.
- W garnku roztop masło, dodaj utarty chrzan i śmietanę, wymieszaj. Powinien powstać gęsty krem. Dodaj sok z cytryny, sól, cukier i ewentualnie pieprz do smaku.
- Wszystko połącz, dodając majonez. Odstaw na noc do lodówki.