Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem - przepis na kapustę nadziewaną

Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Proste danie, które zachwyci twoich bliskich
łatwy
45 min
4

Kapusta faszerowana mielonym mięsem to rodzaj dużego gołąbka dla leniwych. Nie ma potrzeby zawijania w kapuściany liść oddzielnych porcji mięsnej masy. Tutaj wystarczy warstwy liści kapusty nadziać mielonym mięsem. Oczywiście odpowiednio przyprawionym. Polecamy kapustę nadziewaną mięsem mielonym.

Polecamy także inne pyszne dania z kapusty:

Sznycle z kapusty - panierowana kapusta na obiad lub kolację

Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami - prosty dodatek do obiadu

Czerwona kapusta duszona z winem i suszonymi owocami: przepis

Gołąbki drobiowe z kapustą pekińską [przepis]

Sprawdź super sposoby na mięso mielone:

Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym

Kartoflanka z mięsem mielonym: przepis na oszczędne danie

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić liście od głąba, zanurzyć je we wrzątku i gotować 5-7 minut. Po ugotowaniu przestudzić i ściąć gruby środkowy nerw liścia.
  • W czasie, gdy parzą się liście, posiekać natkę pietruszki, obrać i pokroić drobno cebulę, marchewkę  obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i marchew, dusić 6-8 minut.
  • W misce wymieszać surowe mięso mielone z ryżem, podsmażoną cebulą i marchewką, natką pietruszki, startym serem oraz przyprawami.
  • Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać warstwami, najpierw liście kapusty, potrzebna jest nieco grubsza warstwa, potem warstwę mięsnej masy, znowu liście, następnie masa mięsna i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być liście kapusty.
  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut.
  • Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym i sosem pieczarkowym.