Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem - przepis na kapustę nadziewaną
Kapusta faszerowana mielonym mięsem to rodzaj dużego gołąbka dla leniwych. Nie ma potrzeby zawijania w kapuściany liść oddzielnych porcji mięsnej masy. Tutaj wystarczy warstwy liści kapusty nadziać mielonym mięsem. Oczywiście odpowiednio przyprawionym. Polecamy kapustę nadziewaną mięsem mielonym.
Polecamy także inne pyszne dania z kapusty:
Sznycle z kapusty - panierowana kapusta na obiad lub kolację
Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami - prosty dodatek do obiadu
Czerwona kapusta duszona z winem i suszonymi owocami: przepis
Gołąbki drobiowe z kapustą pekińską [przepis]
Sprawdź super sposoby na mięso mielone:
Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego
Ziemniaki duszone z mięsem mielonym
Kartoflanka z mięsem mielonym: przepis na oszczędne danie
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty na gołąbki lub włoskiej
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka czosnku
- 200 g żółtego sera startego
- 350 g gotowanego ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić liście od głąba, zanurzyć je we wrzątku i gotować 5-7 minut. Po ugotowaniu przestudzić i ściąć gruby środkowy nerw liścia.
- W czasie, gdy parzą się liście, posiekać natkę pietruszki, obrać i pokroić drobno cebulę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i marchew, dusić 6-8 minut.
- W misce wymieszać surowe mięso mielone z ryżem, podsmażoną cebulą i marchewką, natką pietruszki, startym serem oraz przyprawami.
- Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać warstwami, najpierw liście kapusty, potrzebna jest nieco grubsza warstwa, potem warstwę mięsnej masy, znowu liście, następnie masa mięsna i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być liście kapusty.
- Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut.
- Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym i sosem pieczarkowym.