Tarta z gruszkami - jak zrobić tartę z gruszkami?

tarta_z_gruszkami_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Tarta z gruszkami to pyszny, łatwy w przygotowaniu deser.
średni
30 min
4

Soczyste gruszki to przepyszne owoce. Można je podawać w najróżniejszych daniach, łączyć z innymi owocami, warzywami, a nawet mięsem. Sprawdź, jak upiec przepyszną tartę z gruszkami - idealne ciasto na lekki, owocowy deser.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50-60 g wody
  • mała szczypta soli
  • 2-3 gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicy siekamy, łącząc ze sobą mąkę, cukier i masło.
  • Dodajemy żółtko i wodę - całość dokładnie zagniatamy.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Po upływie czasu, wyjmujemy je na blat (koniecznie oprószony mąką) i wałkujemy na cienko.
  • Przenosimy je na okrągłą formę (27-29 cm) za pomocą wałka.
  • Ciasto koniecznie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20 minut.
  • Umyte i obrane gruszki kroimy na plasterki, które układamy na upieczonym spodzie.
  • Miksujemy ze sobą jajka, cukier puder, jogurt naturalny i cukier waniliowy. Krem wylewamy na ułożone gruszki.
  • Całość pieczemy jeszcze przez pół godziny w temperaturze 180°C.
  • Upieczoną tartę możemy jeszcze ozdobić roztopioną gorzką czekoladą.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Karolina Gołoś
więcej