Tarta z gruszkami - jak zrobić tartę z gruszkami?
2021-09-08
średni
30 min
4
Soczyste gruszki to przepyszne owoce. Można je podawać w najróżniejszych daniach, łączyć z innymi owocami, warzywami, a nawet mięsem. Sprawdź, jak upiec przepyszną tartę z gruszkami - idealne ciasto na lekki, owocowy deser.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 50-60 g wody
- mała szczypta soli
- 2-3 gruszki
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicy siekamy, łącząc ze sobą mąkę, cukier i masło.
- Dodajemy żółtko i wodę - całość dokładnie zagniatamy.
- Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po upływie czasu, wyjmujemy je na blat (koniecznie oprószony mąką) i wałkujemy na cienko.
- Przenosimy je na okrągłą formę (27-29 cm) za pomocą wałka.
- Ciasto koniecznie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20 minut.
- Umyte i obrane gruszki kroimy na plasterki, które układamy na upieczonym spodzie.
- Miksujemy ze sobą jajka, cukier puder, jogurt naturalny i cukier waniliowy. Krem wylewamy na ułożone gruszki.
- Całość pieczemy jeszcze przez pół godziny w temperaturze 180°C.
- Upieczoną tartę możemy jeszcze ozdobić roztopioną gorzką czekoladą.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?