Pyszne kotlety z filetu drobiowego w sprytnej panierce: lepsze niż schabowe Magdy Gessler

Surowe kotlety drobiowe z panierce
Autor: Shutterstock Surowe kotlety drobiowe z panierce 
łatwy
30 min
4

Pamiętacie tajny sposób Magdy Gessler na pyszne kotlety schabowe. Znana kucharka marynowały wieprzowe sznycle w posiekanej cebuli i mleku. Sprytnie zmodyfikowałam ten przepis i przystosowałam go do kotletów a la schabowe z piersi kurczaka. Kotlety z filetu drobiowego mają w moim domu większe wzięcie niż schaboszczaki. Zatem do dzieła! Dzielę się przepisem na pyszne kotlety z filetu drobiowego lepsze niż schabowe Magdy Gessler!

Więcej pysznych przepisów na kotlety drobiowe:

Panierowane kotlety z piersi kurczaka zapieczone pod pomidorowym sosem

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Kotlety devolay: drobiowe de volaille nadziewane masłem

Soczyste mielone drobiowe? Wystarczy 1 tajemny składnik

SKŁADNIKI

  • 800 g filetu drobiowego z piersi kurczaka
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 jajka, rozmącone
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • mąka i tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na niewielkie plastry, lekko zbić wałkiem do ciasta, aby wyrównać grubość sznycla.
  • Cebulę zmiksować w blenderze razem z czosnkiem i jajkami.
  • Sznycle panierować w mące, jajku zmiksowanym z cebulą, a następnie w tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Podawać po 2-4 kotleciki dla każdego. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i duszoną młodą kapustą lub fasolką szparagową. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej