Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne w smaku, soczyste i pyszne mielone ze śmietaną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Drobiowe kotlety mielone ze śmietaną to bardzo stary przepis. Chociaż nie dodaje się do nich ani cebuli, ani czosnku, kotlety są niewiarygodnie pyszne. Soczyste w środku, chrupiące z wierzchu kuszą wyglądem, zapachem i smakiem.

 

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego z filetu drobiowego

  • 200 ml śmietany 18-22%

  • 150 g czerstwej bułki

  • 100 g masła

  • 3-5 łyżek tartej bułki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę pokroić na kawałki, zalać śmietaną i odstawić.

  • Masło rozpuścić i ostudzić.

  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę razem ze śmietaną, stopione masło, sól i pieprz.

  • Wszystko razem wymieszać, a potem wyrabiać jeszcze około 1 minuty.

  • Miskę przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki na 20 minut.

  • Z ochłodzonej masy mięsne formować zwilżonymi wodą dłońmi okrągłe kotlety.

  • Kotlety panierować w bułce tartej.

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu przez 2-4 minuty do zrumieniena z każdej strony.

  • Podawać z marchewką z groszkiem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8