Jak przyrządzić miękką i soczystą wołowinę? Jeden naturalny składnik czyni cuda
Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Delikatne w smaku, soczyste i pyszne mielone ze śmietaną
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Drobiowe kotlety mielone ze śmietaną to bardzo stary przepis. Chociaż nie dodaje się do nich ani cebuli, ani czosnku, kotlety są niewiarygodnie pyszne. Soczyste w środku, chrupiące z wierzchu kuszą wyglądem, zapachem i smakiem.
Składniki
800 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
200 ml śmietany 18-22%
150 g czerstwej bułki
100 g masła
3-5 łyżek tartej bułki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Bułkę pokroić na kawałki, zalać śmietaną i odstawić.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mielone mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę razem ze śmietaną, stopione masło, sól i pieprz.
Wszystko razem wymieszać, a potem wyrabiać jeszcze około 1 minuty.
Miskę przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki na 20 minut.
Z ochłodzonej masy mięsne formować zwilżonymi wodą dłońmi okrągłe kotlety.
Kotlety panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu przez 2-4 minuty do zrumieniena z każdej strony.
Podawać z marchewką z groszkiem.