Panierowane kotlety z piersi kurczaka zapieczone pod pomidorowym sosem

Panierowane kotlety z piersi kurczaka zapieczone pod pomidorowym sosem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone kotlety z piersi kurczaka podajemy z makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panierowane kotlety z piersi kurczaka uwielbiamy wszyscy. Dzięki pieczeniu w panierce kotlety są jeszcze bardziej soczyste. Można to danie urozmaicić i zapiec drobiowe a la schabowe pod pomidorowym sosem z serem mozzarella. 

Składniki

  • 2 piersi kurczaka

  • 1 jajko i 1 łyżka wody, zmiksowane

  • 0,75 szklanki bułki tartej

  • 0,5 szklanki parmezanu startego

  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka czosnku liofilizowanego, sproszkowanego

  • 1 szklanka gotowego sosu pomidorowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1,5 szklanki startej mozzarelli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdą pierś kurczaka przeciąć poziomo na 2 plastry. Plaster piersi kurczaka okryć folią spożywczą i zbić tłuczkiem na równy kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. 

  • Rozkłócić jajko z wodą. W drugiej misce wymieszać tartą bułkę, starty parmezan, natkę pietruszki, oregano i czosnek. 

  • Kotlety panierować w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i dodatków.

  • Kotlety ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut.

  • Wysunąć blachę, kotlety przewrócić na druga stronę, każdy polać porcją sosu pomidorowego i posypać tartą mazzarellą. Zapiekać jeszcze 2-4 minut lub chwili, gdy ser się stopi i zrumieni. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7