Pulpety z kaczki jak z Gospody pod Rumianym Jabłkiem inspiroweane przepisem Magdy Gessler (Kuchenne Rewolucje)

Pulpety z kaczki
Autor: Shutterstock Pulpety z kaczki smakują wyśmienicie z sosem pieczeniowym.
średni
60 min
4

W 7. odcinku 20. sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler zawitała do Glewa, niewielkiej wsi w Kujawsko-Pomorskiem. Zachwyciła się tam pięknem swojskiej okolicy, gospodarstwem usytuowanym nad brzegiem Wisły i pysznymi, starymi odmianami jabłek w sadzie. Ale nie tylko. Okazało się bowiem, ze właścicielka Gospody pod Rumianym Jabłkiem, może pochwalić się nie tylko pięknymi widokami i znakomitymi, lokalnymi produktami, ale także smakiem, który umożliwił jej dopracowanie przepisów do perfekcji.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg surowego mięsa z kaczki
  • 0,5 kg mięsa z kaczki ugotowanego (na przykład z rosołu)
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa chałka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chałkę namoczyć w wodzie, aby rozmiękła, a następnie odcisnąć nadmiar wody.
  • Mięso z kaczki i podgardle zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa z namoczoną chałką.
  • Dodać 2 jajka, 2 posiekane drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wyrobić dokładnie masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Z tak przygotowanej masy formować kuliste pulpety, panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanym, oleju.
  • Pulpety podawać z sosem pieczeniowym, kopytkami lub ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.