Pulpety z kaczki jak z Gospody pod Rumianym Jabłkiem inspiroweane przepisem Magdy Gessler (Kuchenne Rewolucje)
2022-11-07
średni
60 min
4
W 7. odcinku 20. sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler zawitała do Glewa, niewielkiej wsi w Kujawsko-Pomorskiem. Zachwyciła się tam pięknem swojskiej okolicy, gospodarstwem usytuowanym nad brzegiem Wisły i pysznymi, starymi odmianami jabłek w sadzie. Ale nie tylko. Okazało się bowiem, ze właścicielka Gospody pod Rumianym Jabłkiem, może pochwalić się nie tylko pięknymi widokami i znakomitymi, lokalnymi produktami, ale także smakiem, który umożliwił jej dopracowanie przepisów do perfekcji.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg surowego mięsa z kaczki
- 0,5 kg mięsa z kaczki ugotowanego (na przykład z rosołu)
- 300 g podgardla wieprzowego
- 2 jajka
- 1 czerstwa chałka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chałkę namoczyć w wodzie, aby rozmiękła, a następnie odcisnąć nadmiar wody.
- Mięso z kaczki i podgardle zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa z namoczoną chałką.
- Dodać 2 jajka, 2 posiekane drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wyrobić dokładnie masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły.
- Z tak przygotowanej masy formować kuliste pulpety, panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanym, oleju.
- Pulpety podawać z sosem pieczeniowym, kopytkami lub ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki