Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe

Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe
Autor: Shutterstock Kotlety mielone z piekarnika to nieco chudsza i na pewno zdrowsza wersja ulubionej potrawy Polaków
łatwy
20 min
4

Kotlety mielone z piekarnika to pyszne danie obiadowe. Pieczone kotlety w niczym nie ustępują smażonym. Nie potrzeba do nich oleju do smażenia, więc są chudsze, zdrowsze i tańsze. Dodatkowo mają ten walor, że unikniesz rozprysków tłuszczu i odoru smażenia. To ważne jeśli twoja kuchnia jest połączona z pokojem dziennym.

Mielone zamrożone

Mielone z piekarnika można przygotować w większej ilości i nadwyżki zamrozić. Przydadzą się, gdy będziesz w tak zwanym „niedoczasie”.

Z czym podawać mielone z piekarnika?

Pieczone kotlety domowe podawaj z sosem grzybowym i kaszą  lub z ziemniaczanym puree i zasmażanymi buraczkami. Kotlety mielone z piekarnika to świetna alternatywa dla tego klasycznego dania.

Polecamy także: Sekret idealnych kotletów mielonych - soczystych i miękkich

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • ok. 15-20 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
  • Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.
  • Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku położyć kawalątek masła.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej