Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe
2021-07-19
łatwy
20 min
4
Kotlety mielone z piekarnika to pyszne danie obiadowe. Pieczone kotlety w niczym nie ustępują smażonym. Nie potrzeba do nich oleju do smażenia, więc są chudsze, zdrowsze i tańsze. Dodatkowo mają ten walor, że unikniesz rozprysków tłuszczu i odoru smażenia. To ważne jeśli twoja kuchnia jest połączona z pokojem dziennym.
Mielone zamrożone
Mielone z piekarnika można przygotować w większej ilości i nadwyżki zamrozić. Przydadzą się, gdy będziesz w tak zwanym „niedoczasie”.
Z czym podawać mielone z piekarnika?
Pieczone kotlety domowe podawaj z sosem grzybowym i kaszą lub z ziemniaczanym puree i zasmażanymi buraczkami. Kotlety mielone z piekarnika to świetna alternatywa dla tego klasycznego dania.
Polecamy także: Sekret idealnych kotletów mielonych - soczystych i miękkich
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
- 1 jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta
- ok. 15-20 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
- Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.
- Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku położyć kawalątek masła.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH