Sos grzybowy, myśliwski do makaronów, kasz, klusek i ziemniaków

Sos grzybowy, myśliwski do makaronów, kasz, klusek i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos grzybowy do makaronów, klusek, ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Składniki

  • 4 dag suszonych grzybów
  • 3 kulki jałowca
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, jałowiec, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min.

  • Dodać białe wino, chwilę odparować na niewielkim ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do sosu, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.

  • Posypać natką. Sos nadaje się do każdego typu makaronu.