Waniliowe eklerki z kremem - prosty przepis na deser

2022-08-01
Daria
Waniliowe eklerki z kremem
Autor: Shutterstock
średni
50 min
4

Eklerki to podłużne ciasteczka z ciasta parzonego wypełnione słodkim aksamitnym kremem. Wymagają nieco czasu, ale nie są trudne do przygotowania. Proponujemy przepis na waniliowe eklerki z kremem - doskonały pomysł na słodki deser. Puszyste ptysie nadziewane kremem i polane czekoladą wprost rozpływają się w ustach! Zjedz je do kawy lub podaj jako słodki poczęstunek dla gości.

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego możesz użyć woreczka foliowego z odciętym jednym rogiem. Lepiej wybrać woreczek z grubej folii (na przykład strunowy) - łatwiej się go napełnia ciastem.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do średniej wielkości garnka wlej wodę ze szczyptą soli oraz dołóż masło. Całość doprowadź do wrzenia.
  • Szybkim ruchem wsyp do wrzątku przesianą wcześniej mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmij je z ognia. Odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy ciasto już ostygnie, dodawaj stopniowo lekko roztrzepane jajka. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Rękawem cukierniczym lub łyżką uformuj ptysie. Ułóż je na posmarowanej masłem blaszce, pamiętając o zachowaniu odległości między ptysiami.
  • Ciastka piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200º C, aż do zarumienienia.
  • Gdy ptysie są już gotowe, nie otwieraj piekarnika przed upływem 15 minut, żeby ciasto nie opadło.
  • Schłodzoną śmietankę 36% ubij z cukrem pudrem i laską wanilii lub ekstraktem waniliowym.
  • Gorące jeszcze ptysie przekrój na pół, nałóż nadzienie i przykryj górną częścią eklerka.
  • Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią gotowe eklerki. Przed podaniem wstaw pod przykryciem do lodówki.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Daria