Ile czekolady jest w czekoladzie?

Ile czekolady jest w czekoladzie?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekolada - doskonałe źródło magnezu.

Świat słodyczy zdominowany jest przez wszelkiego rodzaju czekolady i produkty z jej dodatkiem. Podstawowy podział jej różnych wersji obejmuje cztery rodzaje czekolad. Która z nich jest najzdrowsza? Sprawdź, jakie czekolady są najbardziej wartościowe.

Co kryje w sobie czekolada?

Decydująca jest zawartość miazgi kakaowej, którą otrzymuje się podczas procesu fermentowania, prażenia, mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego. Do niej dodawany jest tłuszcz kakaowy lub cukierniczy, cukier oraz dodatki (np. bakalie).

Czekolada jest produktem wysokokalorycznym.
W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się:

  • 554 kcal

  • 6,7 g białka

  • 34,3 g tłuszczu

  • 1 mg cholesterolu

Najbardziej wartościowy rodzaj czekolady, czyli ten o zawartości ponad 70% kakao, jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę.

Ile kakao jest w czekoladzie?

Podstawowe rodzaje czekolady:

  • Gorzka
    Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, niewiele cukru i często domieszkę wanilii. Jest uznawana za najbardziej wartościową czekoladę i najlepszą jakościowo.

  • Deserowa
    Ilość miazgi kakaowej waha się od 30 do 70%.

  • Mleczna
    Zawartość miazgi nie przekracza 50%, najczęściej wynosi 20%. Czekolada ta składa się ponadto z mleka i  tłuszczu kakaowego lub roślinnego, a zawartość cukru dochodzi do 50%. Dodawane są do niej sztuczne substancje smakowe.

  • Biała
    Nie zawiera miazgi kakaowej, oczekiwany smak uzyskuje się dzięki masłu kakaowemu. Pozostałe składniki to: cukier, mleko i wanilia.

W produktach czekoladopodobnych zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 7% całkowitej masy.

Czekolada - wpływ na zdrowie

  • Flawonidy - wywodzą się z rodziny polifenoli, hamują utlenianie cholesterolu LDL, przeciwdziałają nowotworowi piersi

    Fenyloetyloaminy (PEA) - endorfiny, tzw. hormony szczęścia produkowane w mózgu i rdzeniu kręgowym, które poprawiają nastrój i łagodzą ból.

    Składniki mineralne - Mg, K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe

Uwaga - dzienna dawka czekolady nie powinna przekraczać 50 g.

Czekolada - działanie psychoaktywne

  • Kofeina - 5 -10 mg w tabliczce czekolady

    Teobromina - pochodna ksantyny, alkaloid charakterystyczny dla czekolady, jego zawartość w gorzkim rodzaju tych słodyczy wynosi ok. 1%

    Anandamid - psychoaktywny endokannabinoid

Uwaga - czekolada jest szkodliwa dla zwierząt, ponieważ ich żołądki nie są w stanie rozłożyć teobrominy. Pod żadnym pozorem nie wolno jej podawać kotom, psom, koniom oraz papugom, ponieważ grozi to zawałem serca zwierzęcia, krwotokiem, a nawet śmiercią.

Ocena: 5