Pstrąg pieczony z migdałami - przepis na tuszki pstrąga otulone płatkami migdałów

Pstrąg pieczony z migdałami - przepis na tuszki pstrąga otulone płatkami migdałów.
Autor: thinkstockphotos.com Pieczony pstrąg w migdałowej otoczce
łatwy
45 min
4

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznej i efektownie wyglądającej ryby. Sprawdź, jak zrobić pstrąga pieczonego z migdałami.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 4 sprawione tuszki pstrąga, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • duża cytryna
  • 10 dag płatków migdałowych
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • 4 liście laurowe
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuszki umyć dokładnie, osuszyć. Natrzeć w środku i na wierzchu solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Natkę opłukać, otrzepać z wody.
  • Do każdej ryby włożyć po kilka gałązek natki i po listku laurowym, posypać rozmarynem.
  • Ryby ułożyć w brytfannie posmarowanej oliwą.
  • Piec 30 minut w temp. 200ºC. Na koniec pstrągi obłożyć płatkami migdałowymi.