Zupa meksykańska z nachosami: przepis na zupę z kurczakiem i warzywami

2021-03-31
Zupa meksykańska z nachosami: przepis na zupę z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Zupa meksykańska z nachosami to pełnowartościowe danie jednogarnkowe: mięso i warzyw w jednym.
łatwy
30 min
4

Zupa meksykańska z nachosami to świetny przepis na zupę z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pomidorami. Chrupiące kukurydziane nachosy dobrze komponują się z gorącym mięsnym wywarem. Zupa meksykańska z nachosami doskonale sprawdzi się w roli dania jednogarnkowego dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryczki chili
  • łyżeczka tabasco
  • 400 ml pulpy pomidorowej
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 zielona cebulka
  • 20 nachosów lub 2-3 tortille
  • sól i pieprz
  • 1 awokado
  • sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
  • Paprykę pokrój w paseczki.
  • Cebulę, czosnek oraz chili drobno pokrój.
  • Awokado obierz i pokrój w kostkę, zalej sokiem z cytryny i odstaw.
  • Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, połóż czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij wszystko.
  • Dodaj paprykę pokrojoną paseczki oraz pokrojoną pierś kurczaka. Smaż aż mięso się lekko przyrumieni.
  • Wszystko zalej bulionem drobiowym i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.
  • Następnie dodaj pulpę pomidorową.
  • Dopraw solą, pieprzem i tabasco według uznania.
  • Do zupy dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojoną cebulkę dymkę.
  • Wlej zupę do miseczek, włóż kilka nachosów oraz po kilka kostek awokado.
  • Nachosy można przygotować podsmażając na odrobinie tłuszczu pokrojone tortille.