Zupa meksykańska z nachosami: przepis na zupę z kurczakiem i warzywami
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Zupa meksykańska z nachosami to świetny przepis na zupę z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pomidorami. Chrupiące kukurydziane nachosy dobrze komponują się z gorącym mięsnym wywarem. Zupa meksykańska z nachosami doskonale sprawdzi się w roli dania jednogarnkowego dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 2 papryczki chili
- łyżeczka tabasco
- 400 ml pulpy pomidorowej
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 zielona cebulka
- 20 nachosów lub 2-3 tortille
- sól i pieprz
- 1 awokado
- sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
- Paprykę pokrój w paseczki.
- Cebulę, czosnek oraz chili drobno pokrój.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę, zalej sokiem z cytryny i odstaw.
- Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, połóż czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij wszystko.
- Dodaj paprykę pokrojoną paseczki oraz pokrojoną pierś kurczaka. Smaż aż mięso się lekko przyrumieni.
- Wszystko zalej bulionem drobiowym i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.
- Następnie dodaj pulpę pomidorową.
- Dopraw solą, pieprzem i tabasco według uznania.
- Do zupy dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojoną cebulkę dymkę.
- Wlej zupę do miseczek, włóż kilka nachosów oraz po kilka kostek awokado.
- Nachosy można przygotować podsmażając na odrobinie tłuszczu pokrojone tortille.