Zabielana zupa z liści i korzeni rzodkiewki: łatwy przepis na kartoflankę z rzodkiewkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zabielana zupa z liści rzodkiewki to pyszna wiosenna zupa. Tutaj nic się nie marnuje. A smakuje trochę jak szczawiowa, ale bardziej rześko i zielono. Ten łatwy przepis na kartoflankę z rzodkiewkami zachwyci Twoją rodzinę. Wypróbuj koniecznie i podziel się ze mną wrażeniami!
SKŁADNIKI
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek zielonej cebulki, pokrojonej
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytrny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki odciąć. Liście zachować. Rzodkiewki przeciąć na połówki lub na ćwiartki.
- Liście bardzo drobno posiekać. Rozdrobnić w malakserze z 2-3 łyżkami bulionu i 1 łyżeczką soku z cytryny. Odstawić.
- W garnku rozgrzać masło i olej. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć 2-3 minuty.
- Następnie dodać pokrojoną cebulkę razem z zielonymi liśćmi oraz rzodkiewki. Smażyć 2 minuty.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu.
- Dodać przetarte liście rzodkiewek oraz śmietanę rozmąconą ze 100 ml gorącego wywaru. Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.
- Podawać od razu z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!
Beszamel - jak kupować ziemniaki?