Zabielana zupa z liści i korzeni rzodkiewki: łatwy przepis na kartoflankę z rzodkiewkami

Zabielana zupa z liści rzodkiewki: łatwy przepis na kartoflankę z rzodkiewkami
Autor: Shutterstock Pyszna zupa z liści i korzeni rzodkiewki zabielana śmietaną
łatwy
30 min
4

Zabielana zupa z liści rzodkiewki to pyszna wiosenna zupa. Tutaj nic się nie marnuje. A smakuje trochę jak szczawiowa, ale bardziej rześko i zielono. Ten łatwy przepis na kartoflankę z rzodkiewkami zachwyci Twoją rodzinę. Wypróbuj koniecznie i podziel się ze mną wrażeniami!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek zielonej cebulki, pokrojonej
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytrny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki odciąć. Liście zachować. Rzodkiewki przeciąć na połówki lub na ćwiartki. 
  • Liście bardzo drobno posiekać. Rozdrobnić w malakserze z 2-3 łyżkami bulionu i 1 łyżeczką soku z cytryny. Odstawić. 
  • W garnku rozgrzać masło i olej. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć 2-3 minuty.
  • Następnie dodać pokrojoną cebulkę razem z zielonymi liśćmi oraz rzodkiewki. Smażyć 2 minuty.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu.
  • Dodać przetarte liście rzodkiewek oraz śmietanę rozmąconą ze 100 ml gorącego wywaru. Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.
  • Podawać od razu z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej