Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]

2017-03-15
Monika Leśniewicz
Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]
Autor: Shutterstock Toskańska sałatka z pomidorów, z grzankami z ciabaty [Panzanella]
łatwy
15 min
4

Panzanella - toskańska sałatka z pomidorów, z grzankami np. z włoskiej ciabatty ma wspaniały, zwłaszcza zrobiona z dojrzałych, mięsistych pomidorów to doskonała propozycja na lekką kolację lub lunch. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do grilla.

Do sałatki PANZANELLA można dodać też karczochy, fasolę z puszki, ogórka, avokado lub inne warzywa.

Składniki

4 słodkie pomidory

1 czerwona cebula

200 g pieczywa

4 łyżki świeżych liści bazylii

garść zielonych lub czarnych oliwek

1 mała żółta papryka

dressing:

1 ząbek czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

4 łyżki soku pomidorowego

cukier, sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory zalej wrzątkiem, odczekaj chwilę i usuń z nich skórkę. Pokrój w dość małą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, dodaj rozgniecione 1/2 ząbka czosnku, zalej octem balsamicznym, dodaj cukier i odstaw na kilka chwil.

Pieczywo przekrój na pół, natrzyj drugą połówką ząbka czosnku, skrop delikatnie oliwą. Podsmaż na suchej patelni, na chrupkie grzanki.

Bazylię porwij na drobne kawałeczki.

Wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Polej nim sałatkę, delikatnie wymieszaj.

Przed podaniem odstaw panzanellę na 15 minut.

Monika Leśniewicz