Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]

Monika Leśniewicz
Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]
Autor: Shutterstock Toskańska sałatka z pomidorów, z grzankami z ciabaty [Panzanella]
łatwy
15 min
4

Panzanella - toskańska sałatka z pomidorów, z grzankami np. z włoskiej ciabatty ma wspaniały, zwłaszcza zrobiona z dojrzałych, mięsistych pomidorów to doskonała propozycja na lekką kolację lub lunch. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do grilla.

Do sałatki PANZANELLA można dodać też karczochy, fasolę z puszki, ogórka, avokado lub inne warzywa.

SKŁADNIKI

  • 4 słodkie pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pieczywa
  • 4 łyżki świeżych liści bazylii
  • garść zielonych lub czarnych oliwek
  • 1 mała żółta papryka
  • dressing:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • cukier, sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory zalej wrzątkiem, odczekaj chwilę i usuń z nich skórkę. Pokrój w dość małą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, dodaj rozgniecione 1/2 ząbka czosnku, zalej octem balsamicznym, dodaj cukier i odstaw na kilka chwil.
  • Pieczywo przekrój na pół, natrzyj drugą połówką ząbka czosnku, skrop delikatnie oliwą. Podsmaż na suchej patelni, na chrupkie grzanki.
  • Bazylię porwij na drobne kawałeczki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Polej nim sałatkę, delikatnie wymieszaj.
  • Przed podaniem odstaw panzanellę na 15 minut.
Monika Leśniewicz