Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Panzanella - toskańska sałatka z pomidorów, z grzankami np. z włoskiej ciabatty ma wspaniały, zwłaszcza zrobiona z dojrzałych, mięsistych pomidorów to doskonała propozycja na lekką kolację lub lunch. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do grilla.
Do sałatki PANZANELLA można dodać też karczochy, fasolę z puszki, ogórka, avokado lub inne warzywa.
SKŁADNIKI
- 4 słodkie pomidory
- 1 czerwona cebula
- 200 g pieczywa
- 4 łyżki świeżych liści bazylii
- garść zielonych lub czarnych oliwek
- 1 mała żółta papryka
- dressing:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku pomidorowego
- cukier, sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory zalej wrzątkiem, odczekaj chwilę i usuń z nich skórkę. Pokrój w dość małą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, dodaj rozgniecione 1/2 ząbka czosnku, zalej octem balsamicznym, dodaj cukier i odstaw na kilka chwil.
- Pieczywo przekrój na pół, natrzyj drugą połówką ząbka czosnku, skrop delikatnie oliwą. Podsmaż na suchej patelni, na chrupkie grzanki.
- Bazylię porwij na drobne kawałeczki.
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Polej nim sałatkę, delikatnie wymieszaj.
- Przed podaniem odstaw panzanellę na 15 minut.