Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Najlepszy przepis na klasyczną sałatkę

sałatka jarzynowa Gessler
Autor: Shutterstock Jak zrobić prostą sałatkę warzywną? Najlepiej wybrać przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszną sałatkę jarzynową? Z tym prostym przepisem Magdy Gessler nie będzie to ani trudne, ani czasochłonne. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler smakuje wybornie i świetnie sprawdzi się w czasie świat i nie tylko. Zobaczcie, jak Magda Gessler robi sałatkę jarzynową i skorzystajcie z jej przepisu.

Składniki do sałatki jarzynowej Magdy Gessler

Co się dodaje do sałatki jarzynowej? Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia smakowitej sałatki jarzynowej według przepisu Magdy Gessler, to produkty, które są łatwo dostępne przez cały rok. Wśród nich znalazły się:

  • gotowane warzywa - ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, zielony groszek konserwowy, ogórki kiszone, jabłka
  • jajka ugotowane na twardo
  • majonez, musztarda, chrzan
  • sól, pieprz i cukier

Jak zrobić sałatkę jarzynową Magdy Gessler?

Przepis na sałatkę jarzynową autorstwa Magdy Gessler nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a sałata wyjdzie perfekcyjnie. Przygotowanie można podzielić na poszczególne etapy:

  • 1. etap – umycie, obranie i ugotowanie ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera
  • 2. etap – ostudzenie i pokrojenie warzyw w kostkę
  • 3. etap – ugotowanie, ostudzenie i pokrojenie jajek
  • 4. etap – pokrojenie ogórków kiszonych i jabłek
  • 5. etap – wymieszanie wszystkich składników
  • 6. etap – dodanie majonezu, musztardy i chrzanu
  • 7. etap – doprawienie solą, pieprzem i cukrem
  • 8. etap – dokładnie wymieszanie sałatki i wstawienie jej do lodówki

Czego Magda Gessler nie dodaje do sałatki jarzynowej?

W tym sprawdzonym przepisie na sałatę jarzynową wykorzystuje się tradycyjne składniki, ale na liście zabrakło jednego warzywa. Magda Gessler odradza dodawanie do sałatki jarzynowej cebuli. Według znanej restauratorki cebula może w łatwy sposób zepsuć smak sałatki z gotowanych jarzyn. Zamiast cebuli można dodać marynowane grzyby. Magda Gessler poleca kurki w zalewie octowej, które świetnie zrównoważą smaki.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g zielonego groszku konserwowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jabłka
  • 1 mały seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokroić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski
  • Jajka ugotować na twardo. Odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do warzyw.
  • Dodać odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i obrane jabłka.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Dodać majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.
  • Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Podawać na święta i różne okazje.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
więcej