Kurki w occie: przepis na grzyby w słodko-kwaśnej zalewie octowej
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. Marynowane w słodko-kwaśnej zalewie octowej są przepysznym dodatkiem do wędlin, sałatek i innych przystawek. Ich lekko pikantny smak doskonale podkreślą korzenne przyprawy. Oto najlepszy przepis na kurki w occie!
Czy warto jeść kurki?
Wartość odżywcza kurek skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także całkiem sporo soli mineralnych takich jak: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor.
Kurki w 90% składają się z wody, pozostałe 10% to białka, węglowodany i tłuszcze. Są niskokaloryczne - 100 g świeżych kurek to tylko 38 kcal.
Ze względu na niewielką, ale jednak, zawartość białka zbudowanego z aminokwasów egzogennych (tj. takich, które nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i potrzebuje ich dostarczyć z zewnątrz), kurki są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian.
Kurki, tak jak wszystkie grzyby, są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest chityna, która jest ciężkostrawna.
Kulinarna przydatność kurek
Kurka jest bardzo smacznym grzybem, cenionym za swoją odporność na długi transport. Co ciekawe kurki są bardzo odporne na zaczerwienie, co oznacza, że nie znajdziecie w nich ani jednego robaka grzybów. W swym składzie kurki zawierają hitinmannozę, czyli substancję, która zwalcza wszystkie robaki ludzkie. Substancja ta potrafi uszkodzić jajeczka pasożytów. W składzie kurek obecny jest również kwas trametonolinowy, stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń nowotworów i wątroby. Z tych powodów robaki omijają kurki szerokim łukiem. Od czasów starożytnych medycyna ludowa uznaje kurki za niezawodny specyfik przeciw robakom ludzkim. Tak więc, śmiało jedzmy kurki!
Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania. Najlepiej smakują dusze i w aromatycznych marynatach. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na takie właśnie kurki:
- Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie
- Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki
- Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek
Kurki można mrozić, po uprzednim obgotowaniu, inaczej po rozmrożeniu zgorzknieją i będą pachnieć "starym zmywakiem". Warto przeczytać artykuł Jak mrozić grzyby? Gotować grzyby przed zamrożeniem?, aby dowiedzieć się wszystkiego na ten temat.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg kurek, grzybów leśnych z gatunku pieprznik jadalny,
- 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
- 1 płaska łyżka soli
- 6 płaskich łyżek cukru
- 4 listki laurowe
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Zagotować ją, a następnie utrzymywać wrzenie przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Odstawić.
- Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami kruki dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
- Grzyby odcedzić, przelać ciepłą wodą.
- Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać ponownie zagotowaną marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.