Nietuzinkowe roladki z piersi kurczaka z szynką i brokułami. Wyglądają obłędnie, smakują jeszcze lepiej!
Roladki z piersi kurczaka z szynką i brokułami to bardzo efektowne danie, które wygląda na bardziej skomplikowane w przygotowaniu, niż jest w rzeczywistości. Znakomicie sprawdzi się na obiad z rodziną lub nieduże przyjęcie. Wygląda pięknie i świeżo, smakuje znakomicie i przy tym wszystkim zawiera nie za wiele kalorii. Nic tylko podziwiać i jeść!
Rada:
Brokuła powinno być na tyle dużo, żeby jajka mogły się przykleić się do niego - w innym wypadku mogą wypłynąć. Można również najpierw delikatnie ściąć jajka na patelni, robiąc "luźną" jajecznicę z brokułami lub lekko ścięty omlet i dopiero wtedy przyłożyć na mięso. Potem zwinąć roladę i piec jak w przepisie.
Tych, którzy nie przepadają za brokułami, zachęcam do eksperymentów. Rolada świetnie smakuje również przygotowana z pieczarkami, grzybami leśnymi lub kolorową papryką. Miłośnikom pikantnych smaków polecamy dodanie do jajek posiekanego chili lub nieco wasabi.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g szynki w plastrach
- 4 jajka
- 1 brokuł
- biały pieprz i sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć na desce. Delikatnie docisnąć mięso do deski i długim ostrym nożem naciąć poziomo na cieńsze filety. Nie docinać do końca mięsa - zostawić ok 0,5 cm nieprzeciętej piersi. Z drugą piersią zrobić to samo. Nacięte filety oprószyć solą i białym pieprzem i odstawić.
- Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić na 3-5 minut do osolonego wrzątku. Następnie odcedzić, przestudzić i dość drobno posiekać.
- Jajka rozkłócić trzepaczką lub mikserem, aby białka i żółtka dokładnie się połączyły. Dodać do nich brokuły i posolić do smaku.
- Piersi kurczaka rozłożyć na desce przeciętą stroną do spodu. Ułożyć na nich plastry szynki i rozprowadzić jajka z brokułami. Zwinąć w roladę i zabezpieczyć sznurkiem.
- Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przykryć i piec ok 60 minut. Na ostatnie 10 minut odkryć naczynie, aby mięso się przyrumieniło.