Ziemniaki zapiekane z brokułami i szynką

Ziemniaki zapiekane z brokułami i szynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycące danie z ziemniaków i brokułów zapieczonych w pysznym sosie śmietanowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z brokułami i szynką to sycące danie dla całej rodziny. Zdrowa porcja węglowodanów do łatwego przygotowania. 

Składniki

  • 800 g ziemniaków

  • 400 g brokuły

  • 100 g szynki gotowanej

  • 200 ml śmietana

  • 200 ml mleka

  • 1 łyżka mąka

  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • 1 cebula

  • 100 g sera tartego np. Emmentaler, Gruyère, Gouda

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj, obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut.

  • Umyj brokuły, obierz je, podziel na różyczki i gotuj  we wrzącej osolonej wodzie przez 6 minut, następnie zanurz w zimnej wodzie, żeby przerwać gotowanie.

  • W międzyczasie pokrój cebulę i szynkę na małe kawałki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju w rondlu lub patelni, dodaj 1 lekko ułożoną łyżkę stołową mąki, zamieszaj. Wlej śmietanę i mleko, dalej mieszaj, doprowadź do wrzenia i dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową Dopraw do smaku. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody z gotowania brokułów, bulion warzywny lub wodę.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 lub 200°C.

  • Umieść ziemniaki i brokuły w naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem, posyp je szynką, cebulą i polej sosem śmietanowym, na koniec posyp tartym serem. Zapiekaj przez 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7