Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Ziemniaki zapiekane z brokułami i szynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sycące danie z ziemniaków i brokułów zapieczonych w pysznym sosie śmietanowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ziemniaki zapiekane z brokułami i szynką to sycące danie dla całej rodziny. Zdrowa porcja węglowodanów do łatwego przygotowania.
Składniki
800 g ziemniaków
400 g brokuły
100 g szynki gotowanej
200 ml śmietana
200 ml mleka
1 łyżka mąka
sól i pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
1 cebula
100 g sera tartego np. Emmentaler, Gruyère, Gouda
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Umyj, obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut.
Umyj brokuły, obierz je, podziel na różyczki i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 6 minut, następnie zanurz w zimnej wodzie, żeby przerwać gotowanie.
W międzyczasie pokrój cebulę i szynkę na małe kawałki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju w rondlu lub patelni, dodaj 1 lekko ułożoną łyżkę stołową mąki, zamieszaj. Wlej śmietanę i mleko, dalej mieszaj, doprowadź do wrzenia i dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową Dopraw do smaku. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody z gotowania brokułów, bulion warzywny lub wodę.
Rozgrzej piekarnik do 180 lub 200°C.
Umieść ziemniaki i brokuły w naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem, posyp je szynką, cebulą i polej sosem śmietanowym, na koniec posyp tartym serem. Zapiekaj przez 20 min.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska