Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką

Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Drób idealnie komponuje się z suszoną śliwką. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką i boczkiem to pyszne i proste danie obiadowe. Drób świetnie komponuje się ze słodką i dymną w smaku śliwką suszoną. Boczek dodaje sznyclom dodatkowego aromatu. Mięso przygotowane według przepisu na roladki nadziewane suszoną śliwką podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną

Składniki

  • 4 sznycle z piersi kurczaka lub indyka

  • 8 bardzo cienkich plastrów wędzonego boczku

  • 50 g ślwiek suszonych

  • słodka papryka w proszku

  • grubo mielony pieprz czarny

  • sól

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sznycle drobiowe rozbijamy delikatnie tłuczkiem.

  • Przyprawiamy roladki solą i papryką z każdej strony. Na każdym filecie rozkładamy po 2 plastry boczku i kilka śliwek po czym zwijamy w roladkę. Jeśli roladki otwierają się, używamy wykałaczek.

  • Roladki obtaczamy w grubo mielonym pieprzu

  • Obsmażamy roladki na odrobinie oleju. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut.

  • Gotowe roladki podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną. 

Ocena: 0