Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami to propozycja na ciepłą kolację. Smaczne, ciepłe kanapki to sycący posiłek, który mozna przygotować w kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 1 półbagietka
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 2-3 kabanosy wieprzowe
- 3 łyżki passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
- szczypta suszonego oregano
- 1 pomidor
- kilka zielonych oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Passatę pomidorowa wymieszać z solą, pieprzem, papryką i oregano, dodać kilka kropli oliwy.
- Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, posmarować sosem i obsypać serem. Na nim ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
- Ułożyć na nim przygotowane zapiekanki i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
- Upieczone zapiekanki wyjąć z piekarnika, na każdej położyć 2-3 plasterki pomidora i kawałki zielonych oliwek.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.