Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami

Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Autor: Shutterstock Zapiekanki z bagietki można przygotować z różnymi dodatkami.
łatwy
20 min
4

Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami to propozycja na ciepłą kolację. Smaczne, ciepłe kanapki to sycący posiłek, który mozna przygotować w kilka chwil.

Składniki

1 półbagietka

2 łyżki tartego żółtego sera

2-3 kabanosy wieprzowe

3 łyżki passaty pomidorowej lub domowego przecieru

szczypta ostrej papryki

sól i pieprz

szczypta suszonego oregano

1 pomidor

kilka zielonych oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Passatę pomidorowa wymieszać z solą, pieprzem, papryką i oregano, dodać kilka kropli oliwy.

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, posmarować sosem i obsypać serem. Na nim ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.

Ułożyć na nim przygotowane zapiekanki i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.

Upieczone zapiekanki wyjąć z piekarnika, na każdej położyć 2-3 plasterki pomidora i kawałki zielonych oliwek.

Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE