Jak zrobić ciasto ptysiowe? Jak upiec ptysie albo eklerki?

Jak zrobić ciasto ptysiowe? Jak upiec ptysie albo eklerki?
Autor: Shutterstock Ciasto ptysiowe jest bardzo uniwersalne - można je nadziewać na słodko i na wytrawnie
średni
60 min
4

Ciasto ptysiowe to rodzaj ciasta parzonego o neutralnym smaku. Można je podawać na słodko i na słono - zależy to od tego, czym je nadziejemy. Chcesz zaimponować gościom? Przygotuj im pyszne ptysie lub eklerki!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę z margaryną, dodać szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość wymieszać mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka.
  • Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Po kolei wbijać jajka, cały czas mocno mieszając masę.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli ptysie mają być duże - nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe - łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę.
  • Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
  • Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół i wypełnić nadzieniem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Olga Zdanowicz
więcej