Jak zrobić ciasto ptysiowe? Jak upiec ptysie albo eklerki?
2021-07-19
średni
60 min
4
Ciasto ptysiowe to rodzaj ciasta parzonego o neutralnym smaku. Można je podawać na słodko i na słono - zależy to od tego, czym je nadziejemy. Chcesz zaimponować gościom? Przygotuj im pyszne ptysie lub eklerki!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę z margaryną, dodać szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość wymieszać mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka.
- Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Po kolei wbijać jajka, cały czas mocno mieszając masę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli ptysie mają być duże - nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe - łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę.
- Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
- Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół i wypełnić nadzieniem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?