Szynka pieczona w chlebie: przepis na świąteczną szynkę wieprzową

Szynka pieczona w chlebie: przepis na świąteczną szynkę wieprzową [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Szynka pieczona w chlebie to dawniej popularny przepis na świąteczną szynkę wieprzową
łatwy
100 min
4

Szynka pieczona w chlebie to odświętna pieczeń. Przygotowanie szynki zapieczonej w cieście chlebowym jest łatwe. Wymaga jednak czasu i energii. Efektowne pieczyste otoczone chlebem wzbudzi zachwyt biesiadników. To wartość bezcenna! 

SKŁADNIKI

  • Na pieczoną szynkę:
  • 1,5 kg (waga w przybliżeniu) peklowanej szynki wieprzowej bez kości i ugotowanej
  • Na ciasto chlebowe:
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 3/4 łyżeczki grubej soli
  • 1/2 łyżeczki aktywnych drożdży suchych (lub drożdży instant)
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dodać do miski. Zamieszać łyżką do uzyskania jednorodnego ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godz.
  • W dniu pieczenia szynki rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Szynkę wyjąć z lodówki na 40 minut przed zawinięciem. Szynka zawijana w ciasto musi mieć temperaturę pokojową
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Nie wyrabiać. Nie zagniatać. Ciasto jedynie rozciągnąć palcami na placek. 
  • Na placku ułożyć szynkę. Zawinąć. Ciasto skleić. Szynkę w cieście chlebowym ułożyć ostrożnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 45-55 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika.
  • Wyjąć szynkę w chlebie z piekarnika. Przełożyć na kratkę lub deskę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Podawać na ciepło z chrzanem. Lub na zimno z ćwikłą. Przed podaniem pokroić. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Więcej przepisów na pieczoną szynkę

Szynka wieprzowa to tradycyjny przysmak wielkanocnego stołu. Zobacz: Wieprzowina - jakie witaminy zawiera mięso wieprzowe? Pieczeń z szynki uchodzi za wykwintne danie. Soczyste mięso, subtelny smak i doskonały sos - czynią z tej potrawy króla świątecznego stołu.

Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis [WIDEO]

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej