Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis

2021-03-29
Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Szynkę pieczoną warto przygotować na świąteczny obiad. Jeśli zostanie nam trochę pieczystego - doskonale sprawdzi się ono także nie zimno, jako wędlina,
łatwy
25 min
4

Domowa szynka pieczona jest najlepsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza. Można ją podać na zimno, jako wędlinę. Podpowiadamy, jak upiec szynkę, która będzie przysmakiem na świątecznym stole. Do dzieła!

Przeczytaj koniecznie: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:

Szynka, co to za gatunek mięsa? 

Szynka jest bardzo smaczną częścią wieprzowej tuszy. Odcinana jest z tylnej półtuszy. Kolor mięsa może wahać się od jasnoróżowego do czerwonego. Tłuszcz z mięsa przed pieczeniem powinien zostać odcięty, ale na pewno trochę go jeszcze zostanie. Szynka między warstwami mięśni ma błonki, które w trakcie pieczenia robią się kleiste i dobrze scalają kawałki, dzięki czemu mięso nie rozpada się podczas krojenia. 

Szynkę w tej wersji najlepiej jest piec w naczyniu żaroodpornym lub metalowym z przykrywką. Ponieważ podawana jest jako danie gorące, nie musi być przed pieczeniem ściskana sznurkiem, chociaż tak przygotowana zachowa ładniejszy kształt.

Więcej przepisów na pieczoną szynkę

Szynka wieprzowa to tradycyjny przysmak wielkanocnego stołu. Zobacz: Wieprzowina - jakie witaminy zawiera mięso wieprzowe? Pieczeń z szynki uchodzi za wykwintne danie. Soczyste mięso, subtelny smak i doskonały sos - czynią z tej potrawy króla świątecznego stołu.

Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis [WIDEO]

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!

SKŁADNIKI

  • szynka wieprzowa
  • ulubione zioła
  • podsmażone krążki cebuli
  • suszone śliwki
  • suszona papryka
  • trochę czerwonego, wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę z przyprawami wkładamy do naczynia, podlewamy sosem, wykonanym z wymienionych składników oraz wody.
  • Bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220ºC.
  • Gdy zacznie się rumienić, naczynie przykrywamy i zmniejszamy temperaturę. W trakcie pieczenia wielokrotnie polewamy mięso sosem.
  • Pod koniec, jak szynka będzie już miękka, zdejmujemy pokrywę i na chwilę włączamy w piekarniku termoobieg. Gdy piekarnik go nie ma, zwiększamy temperaturę lub włączamy górną grzałkę.  Chcemy mocniej przypiec skórkę. Wręcz zrumienić wierzch szynki.
  • Podajemy szynkę polaną sosem.