Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu, czyli przepis na pieprzną szynkę

Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu, czyli przepis na pieprzną szynkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieprzna szynka to znakomite mięso na obiad lub wędlina na kanapki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na pieprzną szynkę dostałam od kuzynki, która piecze ją regularnie, po tym jak spróbowała mojej, delikatnej i łagodnej w smaku. W porównaniu z moją jej szynka ma moc, ale okazało się, że u nas w domu również zyskała zagorzałych zwolenników. Szynka pieczona z trzema rodzajami pieprzu jest wyrazista i intensywna. 

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu

  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1 szczypta mielonego pieprzu cayenne

  • 1 szklanka piwa

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • mięso delikatnie rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Zawinąć folią i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.

  • Zamarynowaną szybkę obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron, po czym przełożyć do naczynia do pieczenia.

  • Na reszcie tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i wyłożyć ją na mięso. Skropić je piwem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.

  • Po ok 20 minutach pieczenia wyłożyć na mięso marynowany, zielony pieprz. Podlać piwem i piec jeszcze ok 60 min. pod przykryciem.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.