Babka na oleju - prosty przepis siostry Anastazji na wilgotną babkę

Siostra Anastazja
Babka na oleju - prosty przepis siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Babka z dodatkiem oleju jest  wilgotna i delikatna
łatwy
25 min
4

Babka na oleju idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub na Wielkanoc. Ciasto piaskowe ma wiele odmian, jedną z nich  jest przygotowanie go z dodatkiem oleju, dzięki czemu babka oprócz tego, że jest puszysta, jest również wilgotna. Poznaj znakomity przepis siostry Anastazji na marmurkową babkę na oleju.

Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy dokładnie na sztywną pianę mikserem lub robotem z dosyć dużą misą.
  • Ciągle miksując, dodajemy porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku.
  • Gdy składniki ładnie się połączą, nie wyłączając robota, dodajemy porcjami na przemian olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 3/4 ciasta wlewamy do niedużej foremki do babki (trzeba ją wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką krupczatką).
  • Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe.
  • Przed podaniem możemy oprószyć babkę cukrem pudrem.
Siostra Anastazja