To najlepsza przekąska z efektem wow. Pełne smaku tortille z tymi owocami morza zawsze robią wrażenie

Tortilla to podstawowy element kuchni meksykańskiej. Ten produkt od lat można kupić w naszych sklepach i przygotować z niego niesamowite dania. Jednym z nich są tortille z krewetkami i awokado, które zachwycają już samym wyglądem. Zobaczcie, jak zrobić znakomite i zjawiskowe tortille z dodatkiem smażonych krewetek i awokado. Poznajcie sprawdzony przepis.
Czym posmarować tortille zamiast serka?
W wielu przepisach kulinarnych tortille z różnymi dodatkami smaruje się serkiem. Nie jest to jednak obowiązkowy składnik. Zamiast niego świetnie sprawdzi się pikantny sos jogurtowy. Przygotowuje się go łatwo i szybko z kilku prostych produktów, które są w sklepach przez cały rok. Jak więc zrobić pyszny sos do tortilli? Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z sokiem z cytryny, miodem i majonezem, a następnie doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami chili. To świetny dodatek nie tylko do tortilli z krewetkami i awokado. Idealnie zastępuje serek i sprawdzi się w innych przepisach na tortille z dodatkami.
Jak zrobić tortille z krewetkami?
Przepis na pyszne i efektowne tortille z dodatkiem smażonych krewetek i awokado nie jest trudny. To wyborne danie robi się łatwo i w miarę szybko. W sumie czas przyrządzenia nie powinien przekroczyć pół godziny. Zaletą tego przepisu jest nie tylko proste przygotowanie, ale i składniki. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Jak więc zrobić pyszne i zjawiskowo prezentujące się tortille z krewetkami i kawałkami awokado? To łatwe i szybkie danie zachwyci obłędnym smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – przygotowanie sosu do tortilli
- 2. krok – usmażenie krewetek na patelni
- 3. krok – podgrzanie tortilli
- 4. krok – nałożenie na tortille sosu, sałaty, awokado, papryki, czerwonej cebuli i krewetek
Jak podawać tortille z krewetkami i awokado?
Obłędne tortille z dodatkiem smażonych krewetek i kawałków awokado to danie, które oczaruje nawet najwybredniejsze podniebienia. Jest uniwersalne i pasuje na każda okazję. To pomysł na efektowny lunch lub oryginalną kolację rodem z gorącego Meksyku. Tortille z krewetkami i awokado sprawdzą się też jako imprezowa przekąska. Można je posypać świeżą kolendrą i podać z ćwiartkami limonki, która nada nutę orzeźwienia.
SKŁADNIKI
- 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
- 12 krewetek koktajlowych
- 4 liście sałaty rzymskiej, lodowej lub karbowanej
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
sosu:- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Doprawić chili, solą i pieprzem. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej oczyszczone krewetki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sokiem z cytryny. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Placki tortilli podgrzać w piekarniku lub na patelni grillowej.
- Każdy placek posmarować sosem i posypać porwaną na mniejsze kawałki sałatą. Nałożyć pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojoną w paski paprykę i krewetki.
- Podawać na lunch, kolację lub jako przekąskę.