To najlepsza przekąska z efektem wow. Pełne smaku tortille z tymi owocami morza zawsze robią wrażenie

tortille z krewetkami
Autor: Shutterstock Zjawiskowe tortille zrób z tymi owocami morza. Przygotowanie jest szybkie, a smak zachwyca.
łatwy
30 min
4

Tortilla to podstawowy element kuchni meksykańskiej. Ten produkt od lat można kupić w naszych sklepach i przygotować z niego niesamowite dania. Jednym z nich są tortille z krewetkami i awokado, które zachwycają już samym wyglądem. Zobaczcie, jak zrobić znakomite i zjawiskowe tortille z dodatkiem smażonych krewetek i awokado. Poznajcie sprawdzony przepis.

Czym posmarować tortille zamiast serka?

W wielu przepisach kulinarnych tortille z różnymi dodatkami smaruje się serkiem. Nie jest to jednak obowiązkowy składnik. Zamiast niego świetnie sprawdzi się pikantny sos jogurtowy. Przygotowuje się go łatwo i szybko z kilku prostych produktów, które są w sklepach przez cały rok. Jak więc zrobić pyszny sos do tortilli? Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z sokiem z cytryny, miodem i majonezem, a następnie doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami chili. To świetny dodatek nie tylko do tortilli z krewetkami i awokado. Idealnie zastępuje serek i sprawdzi się w innych przepisach na tortille z dodatkami.

Jak zrobić tortille z krewetkami?

Przepis na pyszne i efektowne tortille z dodatkiem smażonych krewetek i awokado nie jest trudny. To wyborne danie robi się łatwo i w miarę szybko. W sumie czas przyrządzenia nie powinien przekroczyć pół godziny. Zaletą tego przepisu jest nie tylko proste przygotowanie, ale i składniki. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Jak więc zrobić pyszne i zjawiskowo prezentujące się tortille z krewetkami i kawałkami awokado? To łatwe i szybkie danie zachwyci obłędnym smakiem każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do tortilli
  • 2. krok – usmażenie krewetek na patelni
  • 3. krok – podgrzanie tortilli
  • 4. krok – nałożenie na tortille sosu, sałaty, awokado, papryki, czerwonej cebuli i krewetek

Jak podawać tortille z krewetkami i awokado?

Obłędne tortille z dodatkiem smażonych krewetek i kawałków awokado to danie, które oczaruje nawet najwybredniejsze podniebienia. Jest uniwersalne i pasuje na każda okazję. To pomysł na efektowny lunch lub oryginalną kolację rodem z gorącego Meksyku. Tortille z krewetkami i awokado sprawdzą się też jako imprezowa przekąska. Można je posypać świeżą kolendrą i podać z ćwiartkami limonki, która nada nutę orzeźwienia.

SKŁADNIKI

  • 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
  • 12 krewetek koktajlowych
  • 4 liście sałaty rzymskiej, lodowej lub karbowanej
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sosu:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Doprawić chili, solą i pieprzem. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej oczyszczone krewetki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sokiem z cytryny. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Placki tortilli podgrzać w piekarniku lub na patelni grillowej.
  • Każdy placek posmarować sosem i posypać porwaną na mniejsze kawałki sałatą. Nałożyć pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojoną w paski paprykę i krewetki.
  • Podawać na lunch, kolację lub jako przekąskę.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej