Ten sprytny deser tworzy własny sos. Moja rodzina oszalała na jego punkcie

Ten sprytny deser tworzy własny sos. Moja rodzina oszalała na jego punkcie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Deser, który zachwyca za każdym razem. Self-saucing pudding to magiczny wypiek, którego nigdy nie za dużo. To czekoladowe ciasto to potrzebuje dodatkowego sosu, tworzy go samodzielnie. Prosty, przepyszny i aromatyczny - wypiek, którego każdy z nas powinien choć raz spróbować.

Sprytny deser, który zasmakuje każdemu. Rozkoszuj się nim

Sprytny deser, który wygląda na o wiele bardziej skomplikowany niż jest w rzeczywistości. Ten self-saucing pudding nie tylko wspaniale smakuje, ale również zachwyca prostotą przygotowania. W jednym cieście otrzymujemy dwie warstwy w trakcie pieczenia, które idealnie łączą się ze sobą w jedną całość.

Na górze powstaje nam niesamowite, miękkie i puszyste ciasto. Na dole natomiast znajdziemy gęsty i gorący sos. To wszystko dlatego, że surowe ciasto posypujemy cukrem i kakao, a następnie zalewamy wrzątkiem. Wrzątek "przepycha" proszek na dół, tworząc nasz sos.

Prosty i zachwycający. Deser gotowy w zaledwie kilka chwil

Ten przepis jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera ani specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka chwil, by rozkoszować się ciastem i sosem, bez żadnej specjalnej dodatkowej roboty. Czego można chcieć więcej?

Nasz deser podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli chcemy możemy dodać do masy cynamon, chili, pomarańcze czy kawę. Nasze ciasto najlepiej smakuje z lodami waniliowymi, mascarpone lub po prostu zwykłą bitą śmietaną. Zachwyć gości w prosty sposób.

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Warstwa sosu:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
  • Dodajemy jajko, mleko, roztopione masło i wanilię.
  • Całość mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • W niewielkiej misce mieszamy cukier i kakao.
  • Mieszanką posypujemy wierzch ciasta.
  • Powoli polewamy wrzątek na wierzch ciasta.
  • NIE MIESZAMY!
  • Pieczemy około 35 minut.
  • Ciasto będzie gotowe, kiedy wierzch się upiecze, a pod spodem pozostanie płynny, gorący sos.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...