Jesień w kubeczku. Ten prosty pudding wychodzi za każdym razem

2025-10-24 14:16

Aromatyczny pudding z dyni to doskonały pomysł na ciekawą przekąskę na słodko, która zachwyci każdego fana tego jesiennego warzywa. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie a prezentuje się zjawiskowo. To przepis, który zachwyci nawet najostrzejszych krytyków.

Jesień w kubeczku. Ten prosty pudding wychodzi za każdym razem

i

Autor: Elena Veselova/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dyniowy pudding w kilka minut. Rozkoszuj się tym aromatycznym deserem

Aromatyczny dyniowy pudding to idealny pomysł na jesienną przekąskę. Prosty w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych produktów czy umiejętności. Ten smak zostanie z nami na naprawdę długi czas. Rozkoszuj się delikatnym i aromatycznym puddingiem w kilka chwil.

Jeśli chcemy bardzo łatwo możemy podrasować nasz pudding. Świetnie sprawdzą się na przykład kawałki orzechów na dnie. Możemy dodać również ulubione herbatniki. No i oczywiści bita śmietana - z tym nie da się źle wybrać. Jeśli wolimy, świetnie sprawdzi się również ubity serek mascarpone.

Słodka jesień w słoiku. Rozkoszuj się tym prostym deserem

Ten dyniowy pudding to idealny sposób na słodką rozpustę w jesiennym stylu. Kilka prostych składników pozwala nam na przygotowanie niesamowitej słodkiej przekąski, która zasmakuje każdemu. 

Rozpłyń się w tym domowym deserze, który smakuje niczym jesień. Kilka prostych kroków potrafi sprawić, że będziemy mogli się rozkoszować przepysznymi słodkościami. Ten pudding zachwyci każdego, kto choć raz go spróbuje. Wystarczy kilka chwil na przygotowanie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrobię mieszamy z cynamonem, solą, gałką muszkatołową, ekstaktem waniliowym i syropem klonowym w większym rondelku.
  • Dodajemy śmietanę, mleko, masło orzechowe i purée z dyni.
  • Podgrzewamy, cały czas mieszając.
  • Nasz pudding przelewamy do kubeczków.
  • Odstawiamy do stężenia na co najmniej 2 godziny.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...