Superpuszyste ciasto z dyni: miękkie, aromatyczne i rozświetlające jesienne popołudnia

2025-10-07
Superpuszyste ciasto z dyni: miękkie, aromatyczne i rozświetlające jesienne popołudnia
Autor: Shutterstock To dyniowe ciasto to idealny deser na pochmurny jesienny podwieczorek
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Superpuszyste ciasto z dyni to prawdziwa kwintesencja jesieni – lekkie, delikatnie wilgotne i cudownie aromatyczne. Dynia nadaje mu wyjątkowy kolor i subtelną słodycz, a ciepłe nuty przypraw korzennych wypełniają dom zapachem, który od razu poprawia nastrój. To ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, a jego smak potrafi rozświetlić nawet najbardziej pochmurny dzień.

Dlaczego warto piec ciasta z dynią?

Warto piec ciasta z dynią, ponieważ dynia dodaje wypiekom wyjątkowej wilgotności, delikatności i naturalnej słodyczy, co sprawia, że ciasta są puszyste i smaczne. Dynia jest również bogata w witaminy, minerały i błonnik, co czyni ciasta nie tylko smacznymi, ale i zdrowszymi. Ponadto, dynia ma łagodny smak, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir, tworząc wyjątkowe jesienne wypieki. Pieczenie z dynią to także świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dodanie odrobiny koloru oraz wartości odżywczych do codziennych deserów.

Polecamy także inne pomysły na wykorzystanie dyni:

Krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz

Powidła dyniowe z pomarańczą

Nalewka z dyni: przepis na dyniówkę

W galerii znajdziesz pomysły na ciasta na Halloween!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki miąższu dyni (jedna średnia dynia)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 zmielone goździki
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy posiekaj dość drobno nożem, a rodzynki zalej gorącą wodą.
  • Jajka ubij wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodawaj partiami mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty.
  • Dynię umyj i przekrój, usuń nasiona i włókna, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj, odciśnij nadmiar płynu.
  • Następnie starty i odsączony miąższ dyni dodaj do ciasta, dołóż drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
  • Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną formy o średnicy 23 - 25 cm. Piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Ciasto z dyni podaj lekko posypane cukrem pudrem.
  • Ciasto z dyni można również wykończyć miodowo-orzechowym topem. Wystarczy ciepłe jeszcze ciasto posmarować miodem i posypać kruszonymi lub siekanymi orzechami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej