Aksamitny krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Aksamitny krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem z dyni to danie w sam raz na jesień

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Krem z dyni to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć jesienią. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na aromatyczną, rozgrzewającą zupę dyniową. Smakuje znakomicie, syci i dostarcza sporej dawki składników odżywczych. Krem z dyni to najlepsza jesienna zupa.

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.

  • Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.

  • Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

  • Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach. Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.

Ocena: 2,8