Dynia muscat: co to za odmiana dyni? Zastosowanie w kuchni [WIDEO]

Dynia muscat: co to za odmiana dyni? Zastosowanie w kuchni [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dynia muscat ma charakterystyczną pękatą formę z widocznym żebrowaniem

Muscat de Provence, zwana też dynią prowansalską lub francuską, to odmiana dyni, która cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni. Ma lekko słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ. Sprawdź, co zrobić z dyni muscat oraz jakie są jej właściwości.

Muscat de Provence: odmiana dyni

Muscat de Provence to odmiana dyni, która długo była uznawana za warzywo nieco gorszej kategorii. Od paru lat jednak cieszy się coraz większym uznaniem, a szefowie kuchni wręcz ją uwielbiają.

Dynia muscat wyróżnia się lekko spłaszczoną, pękatą, żebrowaną formą. Skórka przyjmuje kolor od zielonego do bladoróżowego i piaskowego w przypadku dojrzałego warzywa. Dynia muscat ma też intensywnie pomarańczowy miąższ, co oznacza bogactwo beta-karotenu. W smaku jest delikatna, lekko słodkawa, wyczuwalne są w niej aromaty melonowe. To zaś sprawia, że miąższ dyni muscat można nawet jeść na surowo.

Zastosowanie dyni muscat: co z niej zrobić?

Dynię muscat zawsze obieramy ze skórki, która nie jest jadalna. Miąższ zaś można piec i gotować. Ma od delikatnie włóknistą strukturę, dlatego bardziej niż do zup dynia muscat nadaje się do wypieków, dań wytrawnych, a także na przetwory.

Wysoki poziom beta-karotenu, czyli prowitaminy A, powinien skłonić do jak najczęstszego spożywania dyni muscat. Tym bardziej że witamina nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze, a więc upieczona czy ugotowana dynia muscat zapewnia zdrową porcję składników odżywczych.

Ocena: 4,1