Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dynia pieczona w towarzystwie innych warzyw to doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dzięki swoim kolorom i aromatom, może również pełnić rolę samodzielnego dania, idealnego dla wegan. Wypróbuj przepis na pieczoną dynię z warzywami i przekonaj się, jak łatwo przygotować tę smakowitą potrawę!
Pieczona dynia jest bogata w witaminy i minerały, niskokaloryczna, łatwa do przygotowania, a jej delikatny, lekko słodki smak doskonale komponuje się z różnymi przyprawami. Jest także wszechstronna – sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i samodzielna potrawa.
Przygotowany wg poniższego przepisu pieczony bukiet warzywny doskonale smakuje z sosem czosnkowym, z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy. Jeśli warzyw z obiadu zostanie, po zmiksowaniu mogą stanowić świetną bazę dla zupy krem. Można je też jeść na zimno lub przygotować z nich pastę do pieczywa.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na dania z dyni
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa umyć. Dynię wydrążyć z pestek i obrać (hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na nieduże kawałeczki, ok. 2-3 cm.
- Marchew również pokroić w 2 cm krążki. Paprykę pozbawić pestek i przekroić na mniejsze kawałki, a obraną cebulę przekroić na ćwiartki.
- Wszystkie warzywa wrzucić do miski, oprószyć solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i wymieszać.
- Całość przełożyć na blaszkę lub do brytfanki. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 st. C, pilnując, by warzywa się nie przypaliły.